Југо увек окреће на буру

Лаура Барна

ЈУГО УВЕК ОКРЕЋЕ НА БУРУ

ISBN: 978-86-521-3044-3

Сваком се деси да у животу погреши или направи глупости, избројиве на прсте једне или обе руке, а нама би и стокрака хоботница била мало…

Њихов однос је од почетка био несигуран, као и све у њиховим животима. Ушао је у њен живот убрзо после мужевљеве смрти, а она у његов после развода. Не желећи да једно другом задиру у прошлост, нити да тумаче трауматична места покривена успоменама, прећутно су се договорили да свако остане на свом колосеку и доследан сопственом избору. А обома је животни избор била уметност: њој сликарство, а њему музика. Док она остаје на његовом Острву како би завршила слике за изложбу у Цвијети Зузорић, он одлази у мексичке прерије како би пронашао савршено дрво за гитару. И на тој гитари јој одсвира тонове њеног тела.

У роману Југо увек окреће на буру Лаура Барна преиспитује могућност емотивне блискости двоје људи за које је љубав пре инспирација него релација. Може ли се бити посвећен другом, а остати свој? Може ли се бескомромисно волети? Коначно, колико се далеко може отпловити у односу у којем југо увек окреће на буру?

Југо увек окреће на буру је савремена прича, која можда само првим утиском вуче у дивље пределе Латинске Америке, Мексика и Мексико Ситија, а заправо мирује у месту данашњице, овог нашег поднебља. Идеја преточена у речи бојена је интензитетом емоција писца, који својеврсним уживљавањем у карактерологију мушког и женског модела даје од себе оба својства: Аниму и Анимуса, развијајући љубавну али и професионалну причу двоје игром (не)случаја спојених уметника. Чувени амерички гитариста српског порекла Огњен Тановић гради инструмент из чијег тела извлачи тонове који компарирају женском телу, како би тим тоновима успео да потре ривалство двоје интимно блиских, двоје пријатеља, колега, најпосле – љубавника. То и не би била прича за неки нарочити помен, да јунаци романа нису сликарка и класични гитариста, чије ће животе повезати гитара, али и искуства различитих делова света. Садржине унутрашњих соба сликарке и гитаристе у својој себичности и егоизму представљени су дивљим пространствима на два краја света, а спона им је Београд.

Check Also

Нова збирка фотографија проф. др Александра Цветановића

Нове збирке фотографија проф. др Александра Цветановића: Зима 1, 2023. Зима 2, 2023. Зима 3, …