мр Живорад Лазић

 

Zivorad_Lazic

 

Председник

Управног одбора

Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели

 

Живорад Лазић рођен је 21.11.1954. године у Коларима, Република Србија. Завршио је Машинску техничку школу у Смедеревској Паланци, 1973. године. Дипломирао је 1979. године на Саобраћајном факултету Универзитета у Београду, на Одсеку за ваздушни саобраћај и транспорт, с просечном оценом 8,75. За дипломски рад "Симулација саобраћаја на рулним стазама и платформама аеродрома Београд" добио је награду Привредне коморе Београда. Магистрирао је 1991. године на Факултету организационих наука Универзитета у Београду, на Смеру за кибернетику и аутоматизацију, с просечном оценом 8,75. За магистарски рад "Оптимизација турнуса у железничком саобраћају" такође је добио награду Привредне коморе Београда.

Од 1981. до 2001. године радио је у Институту за економику саобраћаја (касније: Саобраћајни институт и Саобраћајни институт ЦИП), у Београду, на пословима: стручног сарадника, вишег стручног сарадника и истраживача сарадника. Звање истраживач сарадник стекао је 1992. године, по Закону о научноистраживачкој делатности Републике Србије. Од 2001. године ради у Јавном железничком транспортном предузећу "Београд" (касније "Железнице Србије" а.д. и: "Србија Воз“ а.д.) на пословима: руководилац пројекта од посебног значаја за железницу, директор Сектора за информатику, виши саветник у Предузећу, помоћник директора Сектора за план и реструктурирање, главни координатор за реструктурирање и помоћник директора Сектора за ИКТ и Маркетинг. Од 2005-2009. године радио је као предавач у Вишој железничкој школи у Београду, на предмету "Апликативни програми на железници", а у оквиру уже стручне области "Алгоритми и програмирање и инжењерска информатика".

Уз рад се усавршавао на бројним семинарима и курсевима, а имао је ретку прилику и велику срећу да ради, на заједничким пројектима, с неколико изузетних стваралаца, истраживача, научника и универзитетских професора из земље и иностранства.
До сада је објавио десет радова на научностручним скуповима у земљи, шест радова у бившим југословенским републикама и два рада у иностранству. Објавио је шест радова у домаћим стручним часописима. На шест истраживачкостручних пројеката био је руководилац пројекта, а као члан радног тима учествовао је у изради 36 пројеката.

У највећа стручна остварења, по сопственој процени, спадају: (1) опште решење Кумизавиног осцилаторног проблема којим се описују резонантне појаве у систему "пантограф – возни вод", (2) теорија статистичких узорака – утврђивање екстремних вредности расподеле третмана у Латинским квадратима и (3) корекција Истмановог алгоритма за решавање специфичних проблема "Трговачког путника".

У последњих неколико година активно се бавио хомеопатским софтвером. Један је од аутора хомеопатског програма "Myhomeosoft" који је заснован на Бенингхаузеновом терапијском приручнику, а намењен је професионалним лекарима-хомеопатама. Бави се, такође, консултантским пословима у области: информационих технологија, саобраћаја, примењене статистике, оптимизације, као и израдом и одржавањем веб презентација.

Један је од оснивача удружења СРПСКИ КРИВАК. Био је председник Управног одбора Удружења од 2010-2016. године.