Слатка проја од Српског Кривака

Зорица Милановић, редовни члан

Потребно:

½ литра млаке воде
кафена кашичица шећера
коцка свежег квасца
3 шољице уља
800 гр до 1 кг кукурузног белог брашна од Српског Кривака
100 гр семена лана (потопљеног у млаку воду ½ сата)
100 гр семена сунцокрета
100 гр семена бундеве
100 гр сусама
100 гр крупно млевених лешника
100 гр крупно млевених ораха
100 гр сувог грожђа
250 гр меда
¼ кафене кашичице соли


Припрема:

У 100 мл млаке воде (37оЦ) измрвити квасац, додати кафену кашичицу шећера и кафену кашичицу брашна промешати да се сједини и оставити на топлом месту да проради. У посуду за мешење сипати 3 шољице уља, со и ½ л млаке воде, промешати и у то додати прорађени квасац. Постепено сипати од ½ кг до 2/3 кг брашна и мешати док не буде глатко, посолити. Додати у тесто семе лана, бундеве, сунцокрета, сусам, лешник, орахе, суво грожђе и мед. Мешати док се не сједини и уколико је потребо додавати брашно док се не добије смеса густине као за проју (не сме да буде суво и тврдо). Оставити да проради око ½ сата. Ставити у омашћен плех (пожељно округла тепсија) и пећи на 180 степени око 30 мин, проверити сувоћу проје па је сушити још око 10 мин уколико је потребно. Прохлађену проју сећи на најмање 16 парчића и по укусу посути шећером у праху пре служења.

ПРИЈАТНО !