Мацина проја од Српског Кривака

Зорица Панић, редовни члан


Потребно:

кукурузно брашно млевено на воденичном камену
једно јаје 
уље 
со 
мало вруће воде.

 

Припрема:

Одокативном методом одредити количину кукурузног брашна, додати со, врућу воду и јаје. Умесити рукама, тако да тесто не буде ни тврдо ни ретко. Плех у коме печете проју, науљити и добро загрејати у рерни. У загрејан плех излити припремљену проју. Лепо утапкати горњу површину. Пећи у већ угрејаној рерни на 200, при крају смањити на 180 степени.

 

Препорука:

немојте да вам изливено тесто буде предебело (наравно, не сме бити ни претанко). Најлепше у овако печеној проји је корица и мирис печеног кукуруза. Ова проја најбоље иде уз сарме, подварак, сладак и кисео купус. Ја је печем у округлом, старинском, лименом плеху. Једе се врућа, док се пуши. Не сече се, него се ломи.

 

Напомена:

рецепт сам добила од моје свекрве, а она од своје.