Ансамбл Ренесанс ,, Од Стефана Немање до Књаза Милоша “

Годишњи концерт ансамбла Ренесанс, биће одржан у недељу, 19. Фебруара са почетком у 11 часова у сали Коларчеве Задужбине.

Чланови ансамбла, за ову прилику припремили су богат и далекосежан музички програм, који својим садржајем указује на вековну тежњу многих генерација да се не заостане за осведоченим тековинама европске цивилизације и да се готово увек: у тешким животним и политичким околностима, остане у друштву народа који су стварали европску културу и уметност.

Од репрезентативних музичких записа древне хеленске музике из II века пре нове ере, српских народних песама из косовског циклуса, које на веран начин бележе то бурно и за Србију и њен даљи развој и опстанак у заједници европских народа – пресудно време, духовне музике Србије из XV века, али и многих примерака световне музике сачуваних у манастирима на Светој Гори.

Програм прати, колико је то према сачуваним рукописима данас могуће – аутентичну музичку баштину Србије, али и на веома сликовит начин приказује различите утицаје, а самим тим и промене – ,, прилагођавања “, која су се прожимањем различитих култура и друштвених уређења догађала у нашем народу. Песме Србије из XVI века, народне песме које осликавају период аустријске владавине на овим просторима, песме које су настале пред почетак и за време Првог српског устанка.

У самој завршници музичког програма, ансамбл Ренесанс извешће српске народне песме, које је у својим бележницама у Беч, донео и објавио Вук Стефановић Караџић, а у нотни запис преточио музичар Франтишек Мирецки 1815. Године. Музика грађанске Србије сведочи о следовању духа европске просвећености, а народна музика XIX века верно приказује период владавине династије Обреновић – значајан искорак ка највишим дометима европске цивилизације.

 

Улаз на концерт је СЛОБОДАН!

Видимо се у недељу, 19. Фебруара у 11 часова.

 

Ансамбл Ренесанс је основан 1969. године у Београду, Република Србија. Сматра се најстаријим ансамблом за рану и традиционалну музику, не само на подручју бивше Југославије, него и у Европи. Одани историјској и аутентичној интерпретацији, чланови ансамбла Ренесанс су развили изузетно богат репертоар који обухвата музичку баштину средњег века, ренесансе и барока. Значајан део у репертоарској политици Ренесанса заузима истраживање и представљање музичке баштине Србије. Све своје програме Ансамбл реализује на копијама инструмената наведених епоха.

У протеклих више од пола века, Ансамбл Ренесанс је одржао преко 2.000 концерата широм бивше Југославије, Европе, на Блиском и Средњем Истоку ( Сирија, Иран ), и у северној Африци ( Алжир ).

На иницијативу чланова Ансамбла 1994. године у музичко школство Републике Србије уведено је изучавање музике средњег века, ренесансе и барока на историјским инструментима.

Током деценија рада ансамбл и његови чланови добили су бројне награде, како у бившој Југославији, тако и у Србији и иностранству ( Златна плакета „ У име универзалне уметности ˮ; медитеранског фестивала у Барију /Италија /, Вукова награда Републике Србије, Златни беочуг Београда, Годишња награда града Београда…).

Check Also

Нова збирка фотографија проф. др Александра Цветановића

Нове збирке фотографија проф. др Александра Цветановића: Пролеће 11, 2024. Пролеће 12, 2024.