Драган Стојков – Од фотореализма до виртуелне стварности

Драган Стојков | Од фотореализма до виртуелне визуелности

Отварање: четвртак | 07. новембар | 19.00х |Галерија Бел Арт

Трајање: 07-18.11.2019
Кустос: Сава Степанов
Галерија Бел Арт
Булевар Михајла Пупина 17, Нови Сад

,,Драган Стојков је афирмисани сликар фигуративног реализма. Још током позних седамдесетих година прошлог века он се, по повратку са студија у Венецији, уврстио међу водеће заговорнике тада актуелног и изузетно снажног југословенског покрета фотореализма.

Осим аутентичне сликарске (фото)реалистичке перцепције и интерпретације, рад Стојкова је импресионирао и због чињенице да се његово уметничко деловање вечито заснивало на ажурном праћењу и поштовању техничких и технолошких достигнућа у глобалном процесу усавршавања визуелности и визуелне медијализације. Непосредно се бавио фотографијом, полароидом, филмом и видеом, а у новије време је користио и дигиталну технологију коју примењује у неколико сасвим специфичних апропријација властите сликарске продукције.

Сасвим лапидарно конципирана и минималистички дефинисана ретроспекцијска поставка у Галерији „Бел арт” замишљена је као приказ тог специфичног односа сликара Драгана Стојкова према новим техничко-технолошким медијима: у деловању непоколебљивог заговорника аутентичног сликарства су на различите начине присутни тзв. нови медији – као предложак, као прихваћена чињеница уметничких актуелности, као својеврсна пиктурална расправа о новом концепту реалистичке слике, као практично прикључивање најразличитијим актуелним трендовима дигитализације и свесне медијализације властитих уметничких остварења. Да би се такав концепцијски низ презентовао, Стојков се опредељује за „тему“ Од фотореализма до виртуелне визуелности, која се у невеликом галеријском простору образлаже упоредо постављеним низовима репрезентативних фотореалистичких слика из друге половине прошлог столећа и најновијих прочишћених реалистичких остварења насталих учешћем Драгана Стојкова у атмосфери ововременске глобалне медијализације.

Његово фотореалистичко сликарство из седамдесетих и осамдесетих нас подсећа на један сликарски концепт који је у једном значајном моменту друге половине XX века проистекао из нагло остварене свеприсутности фотографије у свету (и уметности) – као основне јединице једног новог и другачијег, управо тада формираног, начина глобалног визуелног комуницирања…” (Сава Степанов, ликовни критичар)

Драган Стојков (Сомбор, 1951)
Студије сликарства на Академији лепих уметности у Венецији, у класи професора Кармела Зотија (Цармело Зотти), завршио је 1979. године. Приредио је више од 170 самосталних, а учествовао на 350 групних изложби у земљи и иностранству. Добитник је бројних награда и признања за свој уметнички рад: Награда ,,Бошњак Ернест” за филм ,,Коњовић 75”, Ф.А.Ф, Сомбор (1976); Откупна награда на ВИ тријеналу савременог југословенског цртежа, Сомбор (1978); Откупна награда Ликовне јесени на изложби „Тренутак савремене југословенске уметности ’80”, Сомбор (1980); Премија ,,Златна диплома за сликарство” на 5. изложби југословенског портрета, Тузла (1980); Награда Министарства културе Србије на бијеналу југословенског акварела, Зрењанин (1993); Награда на I Бијеналу пејзажа, Нови Сад (1998); Награда културно-просветне заједнице ,,Златни беочуг”, Београд (2012); ,,Вукова награда”, Београд (2015) и Признање ,,Капетан Миша Анастасијевић”, Београд (2018).

Његова дела налазе се у значајним јавним и приватним колекцијама у земљи и иностранству. Члан је Удружења ликовних уметника Војводине (УЛУВ) од 1981, а од 2007. године члан је и Удружења ликовних уметника Србије (УЛУС). О његовом уметничком раду написан је велики број монографија и чланака. Живи и ради у Београду.

Изложба се реализује уз подршку Министарства за културу и информисање Републике Србије.

Добро дошли!

Check Also

Концерт „Песма нас је одржала”

Редовни чланови Српског Кривака, проф. др Урош Дојчиновић и сопран Тања Андријић одржаће концерт под …