Eлектронско издањe Галаксија нова

Галаксија је поново међу нама!

Научнопопуларни часопис Галаксија био је један од најбољих те врсте у Европи, а свакако без премца у некадашњој СФРЈ. Угасио се 2001. године, али захваљујући напорима последњег уредника овог магазина Станка Стојиљковића, Галаксија је поново међу нама – у електронској верзији.

У присуству великог броја научника, научних радника и љубитеља науке у Галерији РТС данас је представљено електронско издање часописа за популаризацију науке „Галаксија нова“. На промоцији су говорили академик Владимир Костић, председник САНУ, проф. др Бранко Ковачевић, председник АИНС, главни и одговорни уредник Научно-образовног програма РТС и в.д.директора Телевизије Србије Илија Церовић и уредник електронског издања Станко Стојиљковић.

Први број Галаксије освануо је на кисоцима 1972. године, заслугом двојице двојице врсних новинара – Гаврила Вучковића, главног уредника, и Танасија Гаврановића, заменика главног уредника, који су јој остали верни до одласка у пензију. Изникао је магазина Космоплов, посвећеног научној фантастици и популаризацији науке, чији је уредник био Гаврило Вучковић. Готово да нема научника или истраживача у Србији – од академика до почетника – који је у својим младим годинама није читао, а многи су се на њеним страницама огледали у писању. Од 2001. године када је Галаксија престала да излази многи су се распитивали да ли ће је ико обновити.

И ево, Галаксија је поново међу нама. Као Нова Галаксија или Галаксија нова вакрсава у старом духу и новом руху. Из претходне је сачувала врхунско зналачко писање на поједине вруће научнотехнолошке теме које је сада преобукла у електронско издање.

Сада је то први научни магазин на интернету у нас и на просторима пређашње Југославије за који пишу наши водећи научници у матици и расејању, од којих су шесторица академици (чанови домаћих и иностраних учених друштава), двадесетдвојица редовни професори универзитета, тројица доктори наука, двојица магистри и четворо стручњаци за поједине области, не рачунајући главног уредника који је, поред осталог, утемељио и готово две и по деценије уређивао научну рубрику Политике.

Станко Стојиљковић, други главни уредник по редоследу, одлучио је да је обнови окупивши врхунске научнике и стручњаке, од којих су већина били њени верни читаоци.

За први број пише четрдесет аутора – академика, универзитетских професора и стручњака – који одгонетају: како изгледа шумски интернет, зашто лептири носе наочари, у ком рату ратују фрижидери, да ли је Његош био научник, може ли Београдски универзитет међу 100, зависимо ли од акцеларатора, ко сме да оперише у ничијој земљи, има ли повратка из црне рупе, може ли се објаснити време, када нас мозак вара, колико је Пупин поклонио Србији, шта откривају Теслине машине, ко је велики заборављени српски филозоф, како је Павлу Савићу измакао Нобел, зашто је реч мир једна од најопаснијих, чије су арапске цифре, каквој се химни радују студенти, који је највећи прост број, где се крије шесто чуло…?

У Новој Галаксији биће, превасходно, заступљена достигнућа српских истраживача код нас и у свету, која су у сличним ревијама увелико запостављена, иако неће изостати тумачења најновијих светских открића.

Представљање електронског издања уприличио је ансамбл „Гледанице“ на челу са композитором Ратиславом Благојевићем који је извео песме са управо изашлог албума у издању ПГП РТС.

Слике са промоције можете погледати на следећем линку.

Check Also

Нова збирка фотографија проф. др Александра Цветановића

Нове збирке фотографија проф. др Александра Цветановића: Пролеће 11, 2024.