Књига „Већ виђено” Миодрага Иванишевића

Редови члан Српског Кривака, Миодраг Иванишевић, издао је књигу под насловом „Већ виђено”.

„Најпознатији пацијент у региону пробудио се потпуно неочекивано из вишемесечне дубоке коме, па су ажурни новинари покушавали да на све дозвољене и недозвољене начине што пре дођу до њега бар на пар минута, и добију ексклузиван интервју за своје верне читаоце. Није мала ствар вратити се у живот након примљеног струјног удара од 50.000 волти, који је истовремено оставио у мраку поједине делове Србије и Румуније. Лако је могуће да га је управо он и проузроковао док је детаљно, да није могло бити детаљније, проверавао поједине сумњиве склопке хидроелектране Ђердап 2 – тако бар тврде велики стручњаци што се у све разумеју.“

У књигама „Ребуси и како их се решити“ и „Мистерије и како их се решити“, свестраног аутора Миодрага Иванишевића, наишли смо на бројна упутства како се односити према загонеткама које имају, односно немају логична решења, а сада захваљујући његовом најновијем делу сазнајемо да је доста од онога са чим се сусрећемо, наводно по први пут, одавно већ виђено.

А ово је текст на једној од клапни:

Још увек недовољно истражен психосоматски ефекат „дежа ви“ (франц. déjà vu), уобичајено се преводи као „већ виђено“. То је онај луди осећај да смо се већ налазили у истој или сличној ситуацији, односно да нам се то бар једном догодило, или да смо нешто досад најмање једном видели, па самим тим знамо и шта ће се даље догађати, мада то гледамо први пут. Оно што је „већ виђено“ може се лако односити и на ситуације у којим смо се налазили и из којих смо изашли на овај или онај начин. Да ли вам је некада, док сте били „богу иза ногу“, пао ниво горива испод доње резерве јер нисте благовремено обратили пажњу на казаљку, тако да сте уз најновије хитове с наше естраде пропустили последњу пумпу? Да ли вам се некада заглавио лифт у који сте ушли како бисте што пре стигли на важан састанак? 

У овој књизи су описана разноразна чудесна подударања, случајности или коинциденције, односно нека крајње невероватна преклапања, али увек постоји и неко логично објашњење. Вероватно ћете приликом читања често наилазити на делове текста који ће вам се учинити познатим, на нешто већ виђено, али ви већ знате да то тренутно сазнање није исто што и истоимени осећај.

Check Also

DjordjeCavic

Награда за најбољу староградску песму и романсу уручена Ђорђу Чавићу

Редовни члан Српског Кривака, Ђорђе Чавић, добио је награду за најбољу староградску песму и романсу, …