ЛАУРА БАРНА: Музеј не ради разговор поводом збирке прича

Лаура Барна, редована чланица, Српског Кривка вас позива у среду, 26. мај у 19.00 (велика сала) на разговор поводом збирке прича “Музеј не ради”.

Учествују: Немања Вељовић Суброса, Александар Максим Поповић и ауторка

Уредник: Весна Капор

Нова збирка прича српске књижевнице Лауре Барне, са симболичким насловом Музеј не ради, садржи 25 прича и као фокалну тему, која се провлачи кроз све приче, има уметност, па је „шетња“ кроз музејску поставку, заправо културолошко путовање кроз историју уметности, од преисторије до данашњих дана.

Узимајући тему уметности као књижевни предложак, Лаура Барна варира приступ у свакој причи понаособ, од тумачења уметничког дела (“Случај једног Винсента” и “Слика с погледом на Ренеа Магрита”) до процеса стварања (“О томе како би ко”) , по потреби мењајући тачку гледишта, не зазирући да подражава уметнички стил и поетику уметничких праваца о којима пише (“Ударац по ударац – експеримент”), наглашавајући тако да је простор уметности један посебан простор у коме обитавамо, без обзира на то да ли га региструјемо чулно или свесно, те у коме се прожимају и преплићу судбине уметника, конзумената уметности, чувара уметности, али и уметнички покрети, поетике, судбине…

Check Also

Нова збирка фотографија проф. др Александра Цветановића

Нове збирке фотографија проф. др Александра Цветановића: Пролеће 11, 2024.