Николина Ника Ковачевић

 

Николина Ника Ковачевић рођена је у Београду, 1.11.1994. године.

Музичко образовање започела је у основној музичкој школи ”Владимир Ђорђевић”, (одсек виолина), свирајући у школском оркестру, где се први пут заинтересовала за професију диригента, посматрајући како то ради професорка музичке школе. Након тога уписала је музичку гимназију ”Јосип Славенски“ у Београду, одсек – музичка теорија. Завршила је и одсек музике за инструменте чембало и неколико врста блок флауте, а упоредо и соло певање.

Бавећи се и изводећи музику различитих музичких епоха и жанрова, Ника истиче да је своје прве музичке кораке на пољу извођења традиционалне музике Балкана начинила још као ђак првак, схвативши да ће музика бити и остати њена највећа страст у животу.

Као ученица основне школе ”Синиша Николајевић” на Врачару, у категорији етно музике освојила је прегршт награда на такмичењима попут: ”Златна сирена”, ”Таленти Врачара”  итд.
Са позоришном групом ”Луткарско позориште Огњени Змај”, на више градских и државних такмичења освојила је прве награде, тумачећи главне улоге у представама. Својој школи доносила је лауреате и прве награде у готово свим категоријама, као што су рецитаторска такмичења, такмичења из српског језика и књижевности, историје и многих других предмета, чиме је показала способност и даровитост на више различитих поља.

Била је члан и представник школе за таленте UMS (United Multitalent Stars), где је осим певања, традиционалне музике, школу представљала и у областима као што су глума, плес, манекенство и новинарство, тако што је уређивала, али и водила неколико емисија на дечијој телевизији.

Победница је конкурса који је 2008. године организовао признати музичар Сања Илић, након чега је у саставу групе “Сања Илић и Балканика” наступала на неколико различитих манифестација у Србији.

Била је и учесник популарног шоу програма ”Ја имам таленат” где је остварила сарадњу са неколико истакнутих уметника / музичара, као што су Драгољуб Ђуричић, Мишко Плави, Васил Хаџиманов, Растко Аксентијевић и група Бибер

2013. године уписала је Факултет Музичке Уметности у Београду, одсек дириговање, у класи реномираног професора и диригента Бојана Суђића.

Пре тога Николина је у Америци боравила годину дана, где је успешно реализовала концерте, посвећене традиционалној музици своје домовине.

Са једним од најстаријих хорова источне Америке ”Community Sing” остварила је сарадњу као диригент и поставила темељ за будуће наступе на америчком континенту.