Предавање Дејана Стојковића

У оквиру веома запаженог циклуса „Наши научници у свету”, Коларчева задужбина у Београду организује 30. јуна у 18 сати предавање „Кратка историја универзума”. Предавач је један од најистакнутијих српских физичара и космолога и један од најбољих у свету познавалаца „црних рупа”, проф. др Дејан Стојковић, са Државног универзитета у Бафалу (САД). Улаз слободан.

„Када бисмо целу историју Универзума сместили у само годину дана, где би 1. јануар био ,Биг Бeнг`, а 31. децембар данашњи тренутак, онда би наша Галаксија била формирана 12. фебруара, планета Земља 7. септембра, а целокупна писана људска историја би стала у последњих неколико секунди овог космичког календара. Ово предавање покриће најзначајније тренутке космичке историје, са посебним освртом на појаву интелегентног живота у релацији са законима физике.” (Проф. др Дејан Стојковић).

Дејан Стојковић је рођен у Врању, завршио је физику на ПМФ у Београду (као први у генерацији), магистрирао у Институту за физику у Земуну, а докторирао на Кејц Вестерн универзитету (САД). Урадио je две постдокторске студије: једну на Универзитету Алберта, другу на Универзитету Мичиген. Тренутно је редовни професор на Државном универзитету у Бафалу (SUNY). Бави се космологијом – науком чији је циљ да објасни настанак, еволуцију и будућност свемира.

Добитник је више награда, од којих издвајамо Асторову (Astor Award), коју му је доделио Универзитет Оксфорд и награду „Марко Јарић”, коју називају „српском Нобелом” за физику.

Check Also

Нова збирка фотографија проф. др Александра Цветановића

Нове збирке фотографија проф. др Александра Цветановића: Пролеће 11, 2024. Пролеће 12, 2024. Лето 1, …