Челичне ратнице у Историјском музеју

Јелена Мила, редовна чланица Српског Кривака, позива чланове и пријатеље удружења на монодраму „Челичне ратнице – Жене добровољци у Првом светском рату”,  у уторак, 1. октобра 2019. године са почетком у 18 сати у Историјском музеју Србије на Тргу Николе Пашића бр. 11. Извођење, режија и текст Јелена Мила.

Монодрама ће бити изведена у оквиру пратећег програма актуелне изложбе „Крај Великог рата 1917-1918”, која је отворена за јавност до 14. новембра 2019. године.

Монодрама је прича о женама ратницама и добровољцима на Балкану током Првог светског рата. Поред Првог светског рата, помињу се и устанци и ратови који су му претходили (Невесињска пушка 1875. године, устанак против Османлија и Први и Други балкански рат), као и ратови који су следили (Други светски рат и сукоби на Балкану током деведесетих година 20. века).

Текст је стваран на основу оригиналних записа, аутентичних изјава и одломака из биографија конкретних ратница и представља помен неуништивој снази армије челичних ратница. Пратећи жива сведочења ових жена и њихове биографије, монодрама отвара слику бесмисла рата и нужности очувања живота и слободе. Оне су надљудским напором и преданошћу подстицале на коректност и доследност и служећи као пример вредан дивљења и поштовања постале су сведочанство нехуманог времена рата.

Публика ће имати прилику да чује шта су говориле, мислиле и чиниле Милунка Савић, Василија Вукотић, Милица Марка Миљанова Поповић, Јелена Шаулић, Антонија Јаворник, Флора Сандс, Надежда Петровић, Делфа Иванић, Елси Инглис, Катарина Штурценегер, Диана Будисављевић, Зорица Сара Митић, Софија Јовановић, Милева Марић Ајнштајн, Жана Меркус, Мери Гелдвин и друге жене добровољци – војници, хуманитарни радници и болничарке, које су биле не само Српкиње већ и Енглескиње, Американке, Аустријанке…

Check Also

Нова збирка фотографија проф. др Александра Цветановића

Нове збирке фотографија проф. др Александра Цветановића: Пролеће 11, 2024.