Миријана Кедл Бижић, предузетник

Mirijana Kedi Bizic

minjakedl@gmail.com

Бечка школа, истурено одељење Београд. Рођена у Бечу, 15. јуна 1958. године. Да сам била дечко – ишла бих у хор “Бечких дечака”. Али, то је отпало зато што сам се врло брзо преселила у Београд. Због тога је моја садашња девиза: “И Српкиња и Аустријанка и Србија и свет”, што ми даје за право да будем идеална особа за српско-аустријску везу.

У Београду сам се трудила да не покварим Бечки педигре. Учила сам и српски и немачки, а касније: енглески, француски и руски језик. Све своје школе похађала сам у Београду: основну, гимназију и Факултет политичких наука – Одсек за међународне односе.

Одавно сам рашчистила са самом собом: Београд је град мојих снова, а Беч је град где се чува лова (да парафразирам покојног Виба). Беч био и остао моја прва велика љубав, а моја друга велика љубав била је мода, која ме је занимала од ране младости. Ма, то ме занима и данас, али “не постизавам”…

Била сам активна у организацији мултимедијалних пројеката “Метал – покрет и звук”. Учествовала сам у стварању часопис “Мода” који је по свом садржају и квалитету био јединствен у нашој земљи. Радила сам и на организацији пропагандних едиторијала за многе конфекцијске гиганте у то време.

Од 1984. године, радила сам у Заједници робних кућа Југославије, на пројекту обједињавања робних кућа из земље и источне Европе у организацију МОСУ. Касније сам постала заменик директора штампарије “Астро Дизајн”, у склопу “Астро Ориона”.

А, онда наилази разлаз са послом за другог, па сам решила да се латим приватног бизниса. Сада кувам, пржим, сечем, печем, мућкам (јогурт), блендам, кандирам, шећерим… Правим колаче и пецива, бурек и остало. Шеснаест година се будим са петловима, којих у Београду одавно нема.

Моја пекарско-посластичарска радња, у којој се служе пецива и колачи, налази се преко пута будућег хотела “Хилтон”, при крају улице Краља Милана, близу Славије.

Велики сам авантуриста и путник. Радознала сам и увек расположена за прихватање нових сазнања. Пропутовала сам пола света. Морала сам. Моја ћерка је тенисерка, и неко мора да је прати на турнирима. Ове 2014. године, добила је прве бодове на WТА листи и постала студент престижног факултета у Америци.

Check Also

Зоран Стојaчић

Биографија Зоран Стојчић рођен је 06. маја 1965. године у Перлезу. Студирао је Архитектонски факултет, …