Славица Берић, новинар

 

Slavica_Beric

 

 

Рођена сам у кући у којој се родио и мој деда, у Ступарушићима, покрај реке Ловнице, по њој име носи и чувени манастир задужбина краља Драгутина, на обронцима планине Јаворник, општина Шековићи, у Републици Српској. Тако сам хтела. Да су се питали моји родитељи можда би била Крагујевчанка. Овако имам двојно држављанство и успомену на детињство као из романа Бранка Ћопића.

Променила сам пет основних школа у пет градова (где је мој отац по службеној дужности морао да буде) и научила многе животне лекције, пре свега да се лако и брзо уклопим у нову средину.

Диплома Пољопривредног факултета (дип.инж хортикултуре) ми је 1987. године отворила врата у новинској кући „Политика”, тражили су стручног сарадника. Многи моји савети примењени у пракси били су и награђени: балоном вина, пршутом, букетом цвећа…

Захваљујући уредници, Радмили Новковић, укључила сам се и у рад манифестације „Златне руке” која је кроз разна традиционална надметања окупљала људе из села и града. Била је то школа у којој су се училе лекције којих нема у уџбеницима о нашој култури, обичајима, ношњама, јелима…Упознала сам и Кривака. До тада сам мислила да је то кукуруз, а онда су ми објаснили да је он: хлебно жито, храна за стоку, лек, огрев, грађевински материјал, „позивница” за вечерњи излазак – на комишање!

Опробала сам се и на телевизији, радила сам прилоге за емисију „Будилник” РТС. Писала за бројне часописе: ревију „Село”, потом „Зора”, „Народни живот”, часопис „Инфо”, „Базар”,„Лизу”, „Политикин забавник”, „Медиснет”…

Покренула сам и уређивала први сеоски часопис „Шлос” у Голубинцима.

Уредник сам књиге о лековитом биљу Мирољуба Јевтића „Зелена ризница” у издању Задужбине Андрејевић и других публикација.

Вишегодишњи сам члан Друштва „Излетник” које је основано 1974. године и члан председништва. Захваљујући „Излетнику” многе сам повела на излете да им покажем Србију, да укажем на знамења, храмове, природне лепоте, обичаје и богату српску трпезу.

Од самог оснивања сам новинар у „Магазину” недељном додатку листа „Политика” .

Мајка сам две принцезе.

Check Also

Зоран Стојaчић

Биографија Зоран Стојчић рођен је 06. маја 1965. године у Перлезу. Студирао је Архитектонски факултет, …