Светлана Стевић Вукосављевић, национални уметник – вокални солиста

Svetlana_Stevic_Vukosavljevic

Рођена је 15. фебруара 1948. године у Милатовцу код Жагубице. Завршила је Средњу Хемијско технолошко-техничку школу у Београду.

Више од 35 година бави се истраживачким радом на пољу предачке културе у Хомољу – Источна Србија.

Као даровити певач изворне (традиционалне) српске песме, 1976.  године, постала је солиста Радио Београда и од тада до данас оставила је велики опус трајних снимака звучном архиву Радио Београда. Исте године је постала и сарадник на више емисија Радио Београда: “Аутобус у пола шест”, “Свановник”, “Од злата јабука” и “Ризница” у којој је још увек сарадник.

Бројне су и ТВ емисије у којима је учествовала, као гост или као сарадник, а које су посвећене њеном раду. Неке од њих су: “Аполон” у Образовно-научном програму РТС, а затим: серијал “Триптих”, “Траг у времену”, “Квадратура круга”, “Богојављење” ТВ Нови Сад и многе друге.

Од 1980. године, сарадник је у многобројним драмама Драмског програма Радио Београда. Од којих су, готово све, награђиване на престижним светским фестивалима радио драме.

1996. године била је сарадник на  Етно филмовима “Ој, Стојане” и “Здравче момче”, као и “Бељани петак”, који су рађени у оквиру Општеобразовне редакције РТС, а награђени су на готово свим најпрестижнијим фестивалима Етно филма широм света. Увршћени су и у Европску културну баштину и редован су предмет на катедри за Етно филм ФДУ у Београду.

Од 2003. године сарадник је на готово свим ревијама модне куће “МОНА” на којима учествује као вокални солиста.

2004. године била је музички уредник серијала о Косову и Метохији на “Ју Радију” (Радио Србија и Црна Гора) и као уредник и водитељ емисије “АРТ ФОРУМ” истоименог серијала.

2005. године, као један од оснивача, основала је сабор чистог акапела, јединог на свету “Пој српске песме од искона” који се одржава сваке године о Св. Тројици као централна манифестација Сабора “Врела Хомоља” у Жагубици. Такође један је од оснивача Сабора “Клиновцу у походе” у Клиновцу код Бујановца.

Један је од оснивача и учесника на научним скуповима “Међународног Центра за митолошка истраживања” са седиштем у Рачи. Иза ње је велики број објављених научних и истраживачких радова у бројним зборницима са научних скупова. Своју земљу је представљала на бројним престижним фестивалима у већини држава, учествујући и на многим хуманитарним концертима како код нас тако и у иностранству.

2009. године, добила је посебно признање које се додељује уметницима за врхунски допринос националној култури Републике Србије.

2012. године, обновљено је издање CD “Света судбина Срба” у издању ИПА “Мирослав”

Учествовала је на:

 • Бројним песничким и музичким свечаностима: “Јефимијини дани”, “Бранково коло”, “Мокрањчеви дани”, “300 година од сеобе Срба”, “Дани српске културе у Книнској Крајини”, ”Дани Св. Тројице у Неготинској Крајини”, “Дани Лазара Вучковића на Косову и Метохији”, “Дучићеви дани”, “Шантић у Невесињу”, “Ћоровићеви дани”, “Сарјевске песничке свечаности”, ”Рашке Преображењске свечаности”, ”Дани Преображења у Деспотовцу”, ”Додела Жичке Хрисовуље”, “Преображење у Жичи”, ”Видовдански сусрети – Баља Лука”, “Видовданско студентско перо”, ”Дани Петра Кочића – Змијање”, ”Међународни сусрети писаца”, ”Дани Лазара Кујунџића – Велика Хоча”, ”БЕМУС” и тд.
 • Свечаним академијама: у Центру Сава, Централном клубу војске, на Коларцу, Руском дому, Дому Синдиката, Светосавским академијама, Студеничкој академији и тд.
 • Обележавању: Првог српског устанка у Орашцу, Боја на Мишару, Боја на Иванковцу, Дана Танаска Рајића, 200 година од Првог српског устанка у Вишеграду, и тд.
 • Обележавању битака из Првог светског рата: Церска битка, Колубарска битка, Пробој Солунског фронта и др.
 • Обележавању битака из Другог светског рата: Пробој Сремског фронта.
 • Откривању споменика: Војводи Степи Степановићу, Војводи Мишићу, Војводи Вулету Илићу – Коларцу, и др.
 • Саборима: “Лесковачки сабор”, “Врела Хомоља”, “Трећи козарачки етно фестивал изворне пјесме”, “Вуков Сабор”, “Хомољски мотиви”, “Клиновцу у походе”, “Дани Доситеја Обрадовића”, “Спасовдански сусрети”, “Михољдан у Великој Хочи”, “Сабор фрулаша у Прислоници”, “Гуча” и тд.
 • Позоришним представама: ”Косово” – позориште на Црвеном Крсту, ”Тројанке” – Народно позориште, “Мији Алексићу у част”- Народно позориште, Театар у Крагујевцу, у позоришту Масука – Велика Плана у представама “Праху оца Србије”, “Почетак буне против дахија” и “Вожд у Радовањском Лугу”,  монодрами “Којекуде Србијо” са Лепомиром Ивковићем, на Фестивалу монодраме у Земуну, на ФЕДРАС – Мало Црниће, “Видовданском предвечерју” – Лесковац, “Културном лету” – Обреновац и тд.
 • Поетским музичким приказањима: “Јао мени, јер ми је ноћ” и ” Триптих о Косову” са којим је учествовала на многим културним свечаностима са глумицом Мирјаном Вукојчић и музичарем Милошем Николићем. Театр од О “Уби ме прејака реч” и тд.
 • Међународни филмским Фестивалима: на првом фестивалу “Златни витез” у Новом Саду; ” Златни витез” у Москви”, “Копаоник ФЕСТУ” – додела Златне пахуљице, “Златни пастир” у Кучеву и тд.
 • Међународним Научним скуповима Србије: Говор и језик “На прагу трећег миленијума” – Центар Сава 1999, ”Говор и језик” – САНУ 2000, Међународни еколошки скуп у Новом Саду 2006, на више научних скупова “Центра за митолошке студије Србије” (један је од оснивача овог центра), Међународном скупу “Конференција о словенском наслеђу” – Београд, “Могућност матерње мелодије у образовању данас” – Нови Сад, Виша школа за образовање васпитача, Млади проналазачи Србије, “Теслино посело” – Народна библиотека Србије, ” С Теслом у подне” – Ада Циганлија и тд.

Представљајући нашу земљу, гостовала је на многим:

 • Научним скуповима и фестивалима Европских земаља: у Москви – Конгрес словенске писмености и културе 1992, у оквиру истог конгреса 1994. у Москви, на Криму и Солуну, “Конференција жена у Солуну” 1997, ”Дани српске културе Косова и Метохије” у Москви 2000, ”Музика Балкана” у Солуну 2001. На Пелопонезу је представљала Србију на Фестивалу Сателитског програма Европе. Такође је учествовала на фестивалима у Швајцарској, Аустрији, Немачкој, Француској, Корзици, Пољској, Чешкој, Словачкој, Румунији, Бонифаћију – Корзици на Фестивалу медитеранских земаља, Белорусији на Фестивалу Православног појања у Минску и тд.
 • Факултетима Универзитета у Београду: Филолошки факултет, Филозофски факултет, Машински факултет, Електротехнички факултет, Правни факултет, Академији музичких уметности, Академији драмских уметности.
 • Факултетима Универзитета у Приштини: Економски факултет, Филозофски факултет, Технички факултет.
 • Факултетима у иностранству: Факултет музичке уметности у Минску и Филолошки факултет у Минску – Одсек за србистику и тд.
 • Свечаностима Српске Православне цркве: дечја “Никољданска академија”, “Православни сајам” у Министарству културе Србије, Васкршњи концерт, “Дани Европске културне баштине – вера” у Етнографском музеју, “Божићно-Богојављенска сретања” у Цвјети Зузорић и тд.
 • Значајна признања:”Златна значка” Културно просветна заједница Републике Србије, Златни Беочуг Града Београда, Горњачка Повеља и Хомољско звоно – награде за српску духовност, Повеља Лазара Кујунџића за Косовско-Метохијско опредељење: родољубиву поезију и национално стваралаштво, “Хрисовуља Другог програма Радио Београда”, Специјално признање Минског Међународног фестивала “Православног појања”, Сертификат традиционалног музичког фестивала “EUROMUSICA” 2002. на Пелопонезу у Грчкој и тд.
 • Посебно признање: које се додељује уметницима за врхунски допринос националној култури Републике Србије.
 • Аудио издања: CD “Света судбина Срба” у издању ИПА “Мирослав”.

Check Also

Зоран Стојaчић

Биографија Зоран Стојчић рођен је 06. маја 1965. године у Перлезу. Студирао је Архитектонски факултет, …