Проф. др Зоран Бојковић

 

Zoran Bojkovic

z.bojkovic@yahoo.com

 

Рођен је 13. јануара 1941. године, у Београду, од оца Страхиње и мајке Дивне – рођ. Јеличић. Завршио је Електротехнички факултет Универзитета у Београду 1964. године. На истом факултету је магистрирао 1974. и докторирао 1978. године. Усавршавао се на универзитетима Стенфорд (САД) и Кунсан (Кореја).

Примарне области рада су му дигитална обрада и пренос аудио и видео сигнала, а затим бежични милтимедијални комуникациони системи.

У периоду од 1965. до 1969. године, радио је као инжењер пројектант у фабрици телекомуникационих уређаја “Искра” из Крања. На Саобраћајном факултету Универзитета у Београду биран је у свим звањима, од асистента (1969), доцента (1980), ванредног професора (1982), до редовног професора (1987).

Као утемељивач научних дисциплина “Дигитална обрада, кодовање и компресија слике”, а затим и “Мултимедијални комуникациони системи”, ангажован је на формирању ових предмета, најпре на Електронском факултету Универзитета у Нишу, а затим на Електротехничком и Саобраћајном факултету Универзитета у Београду, као и на Електротехничком факултету Универзитета у Бањa Луци.

Био је гостујући професор на познатим универзитетима у 22 земље широм света: Станфорд (Калифорнија, САД), Арлингтон (Тексас, САД), Hsinghua (Пекинг, Кина), Northern Jiatong (Пекинг, Кина), University-Institute of Information Science (Пекинг, Кина), National University of Taipei (Тајван), Kunsan National University (Кореја), Norwegian University of Science and Technology Trondheim (Норвешка), Fridrih List Univerzitet (Дрезден, Немачка) Gerhard-Mercator University (Дуисбург, Немачка), Politechnica University (Букурешт, Румунија),Technical University of Budapest (Мађарска), Instituto Superior Technico, (Лисбон, Португал), Shah Abdul Latif University (Пакистан), Technical University of Ostrava (Чешка),Frederick University (Никозија-Лимасол, Кипар), Technical University Sofia (Бугарска) итд.

Код водећих светских издавача (Prentice-Hall, Wiley, CRC Press Taylor&Francis Group, WSEAS Press) објавио је као коаутор/аутор 6 књига. Једна књига преведена је на кинески језик, а за две постоје издања у Канади, Сингапуру, Индији и Кини. Међународне рецензије за четири књиге објављене су у реномираним светским часописма IEEE Network, IEEE Wireless Communications… Ове књиге се користе на додипломским, магистарским, докторским и постдокторским студијама на универзитетима у САД, Канади, Кини, Индији, Сингапуру, Европи… Поред тога, објавио је као аутор/коаутор две монографије и 12 универзитетских уџбеника, све на српском језику.

Био је коедитор 76 зборника радова са међународних конференција.

Аутор/коаутар је преко 450 библиографских јединица из ширег спектра обраде сигнала и жичних/бежичних мултимедијалних комуникација, публикованих у реномираним међународним часописима, зборницима радова са међународних и домаћих конференција, или као део поглавља у међународним монографијама/ књигама.

Одржао је 25 семинара и 35 пленарних (уводних) предавања по позиву на међународним конференцијама у свету.

Радећи на међународним и националним пројектима за потребе института, привреде и ПТТ, дао је већи број техничких остварења. У оквиру 70 истраживачких пројеката, од којих је један преко Српске академије наука и уметности, треба истаћи:

 • Развој метода за кодовање и компресију мирне и покретне слике
 • Развој модела за анализу квалитета слике
 • Разрада методике пакетског видео преноса
 • Развој широкопојасних бежичних дистрибуционих система
 • Унапређење постојеће и могућност уградње алтернативне оптичке мреже као основе националне инфраструктуре
 • Управљање структуром и техничким прилагођавањем Поште Србије развијеним поштама Европе и света
 • Развој модела система квалитета у области транспорта и комуникационих услуга
 • Истраживање нових капацитета у систему ПТТ саобраћаја Србије
 • Модели за утврђивање квалитета ПТТ система, као и методе за избор мера квалитета
 • Модели за управљање у бежичним хетерогеним мрежама
 • Развој модела за Интернет објекте (Internet of Things)
 • Утицај бежичних комуникација на развој интелигентних дистрибутивних мрежа
 • Безбедносни механизми у оквиру мобилних система, сензорских мрежа, као и интелигентних дистрибутивних система.

Радио је такође на пројектима из фонда за науку и фонда за технолошки развој Републике Србије.

Био је ментор за 5 доктората (на 3 универзитета) и 13 магистратура.

Према подацима Google Scholar Academic, вођеним од почетка 2000. до новембра 2014. године, у иностраним књигама, међународним часописима и у зборницима радова са међународних конференција, има 410 цитата, без аутоцитата.

Био је едитор у два међународна часописа, а придружени едитор у три међународна часописа. Коедитор је по позиву за специјално издање “Advances on Interactive Multimedia Systems” у часопису WSEAS Transactions on Systems, Issue7, Volume12, July 2013. Сада је едитор једног међународног часописа.

Члан је више међународних и домаћих стручних удружења, као што су:

 • Друштво америчких електроинжењера (Senior Member)
 • Европско друштво за обраду сигнала (EURASIP)
 • Технички комитет за процесирање слике (IASTED)
 • Професионална медјународна организација за стандардизацију PRO-MPEG.

Редовни је члан:

 • Инжењерске Академије Србије (IAS)
 • Научног Друштва Србије
 • Друштва за ETRAN
 • Друштва за Телекомуникације.

Његово презиме и име је једна од одредница Српске Енциклопедије.

За свој научни и стручни рад, добитник је више међународних и домаћих признања.

 

Check Also

Зоран Стојaчић

Биографија Зоран Стојчић рођен је 06. маја 1965. године у Перлезу. Студирао је Архитектонски факултет, …