Проф. др Александар Петров

Aleksandar_Petrov

Дипломирао је на Филозофском факултету (југословенска и светска књижевност), а докторирао на Београдском универзитету на поезији Милоша Црњанског. Предавао је на више универзитета на свих пет континената, а сада је сарадник Центра за руске и источноевропске студије на Универзитету Питсбург (САД). Члан је Америчког друштва за славистичке, источноевропске и евроазијске студије. Члан је Удружења књижевника Србије и ПЕН клуба.

Његова књижевна биографија објављена је у “Речнику литерарних биографија”, 1997. у Вашингтону и Лондону. Институт за књижевност и уметност објавио је “Зборник у част Александра Петрова” 2004. у Београду, са исцрпним прегледом његовог професорског, научничког и списатељског доприноса.

Оснивач је и главни уредник научног часописа “Књижевна историја”, уредник научне и есејистичке едиције “Аргус” (Вук Караџић), а био је члан редакције “Књижевних новина” и стални критичар “Политике”. Сада уређује српску секцију “Американског Србобрана”, најстаријих српских новина у расејању и најстаријег српског листа који без прекида излази од 1906.

Check Also

Зоран Стојaчић

Биографија Зоран Стојчић рођен је 06. маја 1965. године у Перлезу. Студирао је Архитектонски факултет, …