Биљана Петковић, вокална солисткиња

 

Biljana Petkovic

biljanapetkovic72@gmail.com

 

Певањем је почела да се бави 1998. године, у Академском културно-уметничком друштву “Лола” у Београду, положивши аудицију за певаче солисте код истакнутог музичара Жарка Милановића, виолинисте. Рад и учење код Жарка Милановића, омогућио јој је наступе на многим фестивалима, као што су: “Фестивал културе младих” у Књажевцу и “Царевчеви дани” у Великом Градишту, 2000. године. После тога отпочела је снимање у Радио Београду, за потребе АКУД “Лола”, а група певача Жарка Милановића наставља рад у Народном позоришту и Радио Београду.

У Радио Београду је снимала са: Великим народним оркестром РТБ под управом Љубише Павковића, Народним ансамблом под управом Бранимира Ђокића и оркестрима: Боре Дугића, Бокија Милошевића и Слободана Ристића.

Године 2001. започела је снимање за култну емисију “Лети, Лети песмо моја мила”, редитељке Нене Кунијевић, за који је снимала је до његовог завршетка. Део групе младих певача из овога серијала постао је подмладак Удружења “Корени”.

Певала је на многим концертима у организацији Музичка продукција РТБ:

 • Врање у песми и причи
 • Мистика источне Србије
 • Златни гласови Радио Београда – Соња Перишић

Неки од ових концерата били су посвећени етномузикологу Миодрагу Васиљевићу, Властимиру Павловићу Царевцу и важним јубилејима Радио Београда.

За трајни архив Радио Београда снимила је две песме, а недавно, са колегиницом Весном Димић Илић, снимила је шест дуетских нумера.

Године 2009. Биљана Петковић и Весна Димић Илић одржале су солистичко-дуетски концерт са Великим тамбурашким оркестром Радио Телевизије Војводина. Песме са тога концерта снимљене су за трајни архив Радио-телевизије Војводине, 2010. године.

Две године заредом, у оквиру Бојчинског културног лета, Биљана и Весна имале су солистичке концерте у пратњи оркестра Љубише Павковића.

Последњих година учествује у бројним телевизијским емисијама које негују изворну песму или песму компоновану у том духу, као што су: Свет је музика (РТС), Једна песма једна жеља (РТС), Жикина Шареница (РТС), Твоје песме, моји снови (РТС), Играле се делије (РТС), Сети се моје песме (РТС), Од бисера грана (БК Телевизија), Војвођанске златне жице (РТВ), Променада (РТВ), За навек песма зна (РТВ), Из нашег сокака (РТВ), Бисерница (РТРС), Песмарица (РТРС) и др.

Дискографија:

 1. Троструки диск “Лети, лети песмо моја мила”, нумере: “Хоћу да те заборавим” и “Долином се шетала”
 2. Компакт диск АКУД “Лола”, нумере: “Еј, кад сам синоћ пошла из дућана” и “Лепо ти је бити чобаница”
 3. Илиџанске стазе, нумера: “Без осмеха” аутора Мирољуба Тодоровића Џимија
 4. Бранковићи – с колена на колено, нумере: “Бре девојче, бре ђаволче”, “Моја мати ћилим тка”, “Ко т’ покида са грла ђердане”, “Зрачак вири”, “Нешто ми се памет померавља”, “Ој, јаворе”, “Што си Лено на големо”, “Магла паднала в долина”, “Београдски мали пијац” и “Биљана платно белеше”
 5. Тиватски фестивал, нумера: “Немој да ме остављаш” аутора Радослава Грајића
 6. Војводјанске златне жице, нумера: “Што ме питаш шта ми је”, аутори: Слободан Ристић и Зоран Милојевић
 7. РТВ Војводина, диск дуетских песама са Весном Димић Илић у пратњи Великог тамбурашког оркестра Радио Телевизије Војводине (2010).

Фестивали:

 1. Фестивал Културе младих, у Књажевцу
 2. Царевчеви дани, две године у такмичарском делу, друга награда стручног жирија (2000) и прва награда стручног жирија (2001)
 3. Војвођанске златне жице
 4. Златна тамбурица, песма “Надања” освојила је награду за текст (2009)
 5. Фестивал у Тивту, песма Радослава Грајића “Немој да ме остављаш”
 6. Илиџанске стазе, песма “Без осмеха”, треће место стручног жирија
 7. Фестивал “Амбасадор”, у Нишу
 8. Бојчинско културно лето.

 

Check Also

Зоран Стојaчић

Биографија Зоран Стојчић рођен је 06. маја 1965. године у Перлезу. Студирао је Архитектонски факултет, …