Божидар Николић, професор физичког васпитања

Bozidar Nikolic

Рођен 17. септембра 1940. године, у Београду, у коме је завршио основну школу, средњу грађевинску школу и Факултет за физичко васпитање.

У току студија, повремено је радио на замени одсутних професора и уочио велики број ученика са деформитетима кичме и стопала. То га је определило да изабере, уради и одбрани дипломски рад са темом: “Отклањање телесних деформитета кроз редовну наставу физичког васпитања”.

Као професор физичког васпитања, радио је у Петој Београдској гимназији до свог пензионисања. Тезе из дипломског рада примењивао је у пракси, тако што су ученици у припремном делу часа радили вежбе за отклањање деформитета. Повремено је обављао и контролна мерења која су показала добре резултате. У Школи је организовао ваннаставне активности кроз секције атлетике и игара са којима је учествовао на општинским и градским такмичењима и освајао многа прва места.

Активно се бавио атлетиком (трчање на 1.500 и 3.000 метара), веслањем (кајак на мирним водама) и једрењем.

Склоност ка ликовној уметности претежно је изражавао кроз цртеже, а из хобија се бавио израдом логотипа, сувенира и рекламног материјала од коже.

Грађевинско образовање и знање непосредно је примењивао у својеручној (тридесетогодишњој) градњи своје куће за одмор на мору.

Политички није ангажован.

Ожењен је. Има ћерку и два унука.

Check Also

Зоран Стојaчић

Биографија Зоран Стојчић рођен је 06. маја 1965. године у Перлезу. Студирао је Архитектонски факултет, …