Прича за 27. недељу 2014. године


ДАН И НОЋ

Ноћ је паркирала свој луксузни аутомобил испред канцеларије и пре него што је ушла да преузме дужност од Дана, схватила је да је поранила и зато је решила да се мало прошета по околини. Прошла је поред градилишта високог солитера, око кога су били поређани кранови који су преносили до највиших спратова све што је било потребно за његову градњу и сетила се шта је у Чудној шуми заменило уређај за дизање терета. Зато је решила да те вечери децу успава причом која се зове 


ДИЗАЛИЦА

 Slon-dizalica

Семафор на шумској раскрсници показивао је црвено када се ШУМОМОБИЛ са Миом и камерманом мајмуном Ђолетом зауставио да би пропустио колону луксузних аутомобила у којима је краљ свих животиња, лав Борислав, са пратњом хитао према својој резиденцији. Полицајац Лаки Најмлађи био је за сваки случај присутан и тек када су ОЈС-ОЈСИ, са пo шесторо врата, замакли иза прве окуке, дао је знак Мији да може да прође. Узалуд је Миа покушавала да упали мотор, ШУМОМОБИЛ је остао непокретан. Полицајац Лаки Најмлађи са строгим изразом лица и са блоком у руци приближавао се беспомоћној Мији.

– Госпођице, зашто стојите? Зар не видите да ометате саобраћај. Свако стајање на семафору је кажњиво…

Миа је показала мајмуну Ђолету да укључи камеру и да успостави директну везу са студиом. Затим је уследило њено директно јављање:

– Драги гледаоци ТВ “Жир”, налазимо се на најпрометнијој шумској раскрсници, на којој дежура познати полицајац Лаки Најмлађи. Наш ШУМОМОБИЛ је стао и сада ћете се уверити како чувар реда и мира помаже онима који су невољи. Господине Лаки, видим да сте извадили свој познати блок за кажњавање…

– Који блок, какав блок госпођице Мио? – одговорио је Лаки Најмлађи, скидајући капу и уређујући косу и униформу.

– Ми смо ту да помогнемо. Одмах ћу организовати да ваш ШУМОМОБИЛ буде пребачен код мајстор-Рилета.

Тог тренутка кроз раскрсницу су пролазили медвед Момчило и вук Страхиња на бициклима. Полицајац Лаки дунуо је у пиштаљку и дао знак да стану.

– Господо нисам вас зауставио због кршења прописа. Надам се да сте џентлмени и да ћете помоћи госпођици Мији.

Црвено светло на семафору зауставило је и голуба Гуту, који је морао да слети на оближњу грану. Лаки Најмлађи се и њему обратио:

– Господине, верујем да ћете нам се придружити. Заједничким снагама лакше ћемо одгурати ШУМОМОБИЛ до радионице за поправку.

Миа је наставила директни пренос са раскрснице:

– Овако нешто може да се види само у филмовима о добрим полицајцима. Лаки, надам се да овако нисте поступили због укључене камере…

– Таман посла. То је наша дужност, али хајде да прионемо на посао. Гута је најлакши, нека седне за волан. Ја ћу обезбеђивати слободан пролаз, Момчило и Страхиња ће гурати, а ви, Миo и Ђоле радите свој посао. Снимајте нас како обављамо своје грађанске дужности.

Полицајац Лаки најмлађи је заиста имао ауторитет. Све је текло премa његовом плану и ШУМОМОБИЛ се ускоро нашао испред радионице познатог мајстора, кенгура Ристе, званог Риле.

Мајстор Риле је у једном скоку већ био крај ШУМОМОБИЛА, отворио хаубу, куцнуо великим кључем и рекао свима да је квар мало тежи:

– ШУМОМОБИЛ мора на дизалицу. Нажалост, ова у радионици је неисправна, тако да ћете морати да причекате неколико дана…

Миа је знала да ТВ “Жир” не сме да остане без репортажних кола и зато је одмах позвала Косту:

– Коле, ШУМОМОБИЛ нам је стао и зато смо га довезли код мајстор Рилета… Међутим, његова дизалица је у квару, тако да ћемо морати да чекамо…

– То не долази у обзир. Наћи ћемо начин да подигнемо наша репортажна кола… Кажи Рилету да очекујемо да обори светски рекорд у брзини поправке, а што се тиче дизалице, она долази и то сама…

Док је мајстор Риле припремао алат, Миа, Ђоле, Страхиња и остали гледали су низ улицу…

Полицајац Лаки је гласно коментарисао:
– Баш ме интересује какво је то решење пронашао Коле? Да није аутодизалица?

Тог тренутка из оближње улице појавио се слон Добрило, који је на леђима носио Колета, и певушио:

Здраво, мајстор Риле, гледај ме у лице,
Ја ћу да Ти радим место дизалице!

Коле је сишао са леђа свог пријатеља и поздравио се са Рилетом, који сајлама обавија ШУМОМОБИЛ и даје знак Добрилу да свима покаже колико је јак. Слон је као од шале подигао ауто и Риле је почео да га поправља. Тог тренутка је пред радионицу стигао још један аутомобил, за њим и други. Ускоро се направио ред. Из радионице је одјекивала песма:

Ауто за аутом сад пред сервис стиже,
јер само код Рилета слон ауто диже,
јер само код Рилета слон ауто диже!

 

Check Also

Zakopano blago

Прича за 10. недељу 2014. године

ДАН И НОЋ Ноћ покрила брег и шуму,свуда влада мркли мрак,само један прозор светли,то за …