In memoriam др Душан Груден

Др Душан Дуле Груден
(1939 – 2019)

У недељу 7. јула, после тешке болести у Штутгарту је преминуо у 81. години живота чувени аутомобилски стручњак, бивши асистент на Машинском факултету у Београду, професор на Бечком и Крагујевачком техничком факултету и добитник награде Српски Кривак 2016. др Душан Дуле Груден. Рођен је у Ужицу 16. јануара 1939. године у породици Зоре и Оскара Грудена као треће од дванаесторо деце, унук чувеног ужичког професора и сокола Јосифа Јехличке.

Од 1969. године радио је као асистент у Институту за моторе и моторна возила на Техничкој великој школи у Бечу. Магистрирао је на Техничком факултету у Београду, а докторирао у Бечу. Од 1973 године почео је да ради у познатој фирми „Порше“ у Штутгарту. Радио је на развоју и побољшању ефикасности мотора и смањењу штетних материја у издувним гасовима, као директор тог одељења. Био је оснивач, члан и председник друштва „Слога“, највећег у Немачкој и друштва инжeњера и техничара ” Никола Тесла”. По одласку у пензију, Универзитет у Крагујевцу доделио му је звање почасног доктора техничких наука. Објавио је преко 200 научних и стручних радова и одржао преко 250 предавања у 20 земаља широм света. Oжењен је Вером Крчум, са којом има троје дивне деце – Игора, Марину и Монику.
Волео је Ужице и Ужичане. Године 2013. објавио је „Летопис моје породице – дружине, обитељи, фамилије“, а 2016. године објавио је и књигу „Ужички лексикон – азбука мог детињства“, написану са великом љубављу и сећањем на Ужице, живот и људе његовог детињства у Ужицу.

Смрћу професора и доктора Душана Грудена европска заједница аутомобилских стручњака губи угледног члана.

Пепео покојног Душана Грудена биће расут у врту сећања на Новом гробљу у Београду средином августа.

Check Also

Нова збирка фотографија проф. др Александра Цветановића

Нове збирке фотографија проф. др Александра Цветановића: Пролеће 11, 2024. Пролеће 12, 2024. Лето 1, …