Жан Кристоф Буисон, историчар, писац и новинар

Почасни члан удружења “Српски Кривак”

Rue_de_Belgrade Jean_Christophe_Buisson

 Биографија 

Жан Кристоф Буисон (Јean-Christophe Buisson), историчар, писац и новинар, рођен је у мају 1968. године. Студирао је у Лиону: Висока школа за докторанте, одсек историја и у Паризу: докторске студије из историје, школа журнализма. Одслужио је војну обавезу у Пешадијском регименту Чада где је био поручник и инструктор.

Године 1994. године, запослио се у “Фигаро Магазину”, у служби за велике репортаже, а потом, 2008. године, постаје главни и одговорни уредник за културу (12 новинара и 30 сарадника). Његова прва репортажа о Србији посвећена је гробницама француских војника из Првог светског рата који су учествовали у ослобођењу Србије. Објавио је двадесетак репортажа: о Србији (студентски протести 1996. године, криза на Косову, пад Милошевића, бројни интервјуи са личностима из сфере политике, религије, економије и културе), као и о Русији, Кавказу, Северној Кореји, Албанији, Бугарској, Конгу, Вијетнаму и Камбоџи.

Његова прва књига “Биографија генерала Михаиловића” више пута је награђивана (награда Хенри де Рење Француске Академије, награда Робер Жозеф Академије политичких наука итд.). Друго издање поменуте књиге публиковано је у џепном издању и преведено на српски језик од стране “Гамбита”.

Жан Кристоф Буисон је аутор антологије текстова писаца који су писали о Београду “Укус Београда” са текстовима: Виктора Игоа, Ламартина, Патрика Бесона, Роренса Дурела, Ребеке Вест, Клаудиа Магриса, Џона Ирвинга, Светлане Велмар-Јанковић, Иве Андрића… Аутор је романа “Звао се Власов”, одабраног за листу престижне књижевне награде “Гонкур”, преведеног на чешки и холандски језик. Године 2010. написао је монографију “Роман о Београду” чији је превод на српски језик у току, а издавач је “Завод за уџбенике и наставна средства”. Тренутно спрема нови роман “Роман о Дунаву”.

Ожењен је књижевницом Лором Буисон и отац је две ћерке од 15 и 17 година.

Живи у Паризу, сто метара од Београдске улице (Rue de Belgrade), надомак Ајфелове Куле.

Check Also

Зоран Стојaчић

Биографија Зоран Стојчић рођен је 06. маја 1965. године у Перлезу. Студирао је Архитектонски факултет, …