Јован Пака Кентера, ликовни уметник

Јован Пака Кентера

Рођен 3. јула 1960. године. Живи, ради и ствара на Светом Стефану, у Црној Гори. Као врло млад имао је жељу да се бави ликовним стварањем, но су га животни путеви дуго удаљавали од те љубави. Јован је дуго играо тенис и на тај начин пуно времена проводио на шљаци (песку). Као приморац прешао је миље по песковитим плажама Паштровића и будванске ривијере, а све с погледом на море. Своју активност прављења мозаика посматра као повратак природи и у томе проналази неизмерно задовољство. Понекад се и он отисне на пучину, оде на рибање, но, ипак, признаје да пуно више времена проводи правећи мозаике.

 

Сублимацијом најразнијих нијанси камена, даје му нови живот и дух, правећи уметничка дела. Његови јединствени мозаици настају баш од камена са тог племенитог места, па се Јован игра најразличитијим мотивима, бојама и нијансама којима се може украшавати животни и радни простор. Поред тога што се могу уоквирени качити на зид, ови атрактивни радови се могу уграђивати и поставити у ентеријере и екстеријере, по жељеним мерама и са мотивима које пожели купац.

 

Излагао је на групним изложбама у Будви, Котору, Тивту и Херцег Новом. Имао је четири самосталне изложбе на Јадранском сајму у Будви 2011, Академији знања у Будви 2012. где се и даље налази стална поставка радова, у хотелу “Queen of Montenegro” у Бечићима 2013. и у “TQ Plazi” у Будви где је започео пројекат школе мозаика 2013. године.

 

Његови радови се могу видети на рецепцијама хотела: “Маестрал” у Милочеру и “Словенска плажа” у Будви, у многим ресторанима:  “Il posto giusto” у “Porto Montenegru”, “Porat” у Рафаиловићима, “Famelja Kentera” на Светом Стефану и у многим приватним становима и вилама на црногорском приморју.

Школа мозаика:

 

“Школа мозаика” је пројекат који је Јован покренуо и чији је рад подељен по групама. Са најмлађима (децом), рад почиње на плажама будванске ривијере где се скупљају каменчићи и после тога, кроз пријатно дружење, креирају радови од природног камена. Одрасле учи припреми камена за настајање мозаика, техникама обраде, вештинама, а креације препушта њиховим жељама или им даје савете и скице, ако је то  потребно.

 

“Школа мозаика” се одржавала на разним локацијама по Паштровићима, а оспособио је и прву генерацију младих мозаичара на Академији знања у Будви. Школа се тренутно одржава у његовом атељеу на Светом Стефану и у сваком тренутку прима нове заинтересоване полазнике.

 

Начин стварања:

 

Стваралаштво Јована Паке Кентере може се сврстати у два опуса:

 

  1. Амбијентални, ентеријерски и екстеријерски у функцији простора
  2. Уметнички, ликовни, мозаички радови са разним мотивима који посебно одражавају љубав према стварању у камену до најфинијих детаља.

 

Највећи избор најлепшег камена налази се на плажи Каменово, на Будванској ривијери, али цела обала је Богом дата за проналазак каменчића, који могу бити уврштени у разноврсне композиције мозаика. Разнобојно камење које је пронађено на плажи, у природи, мало се дорађује клештима, а ако је тврђе – уз чекић и наковањ, но са њим је врло тешко сликати…

 

Други начин припреме камена је у радионици на Светом Стефану. Од већих табли машински се режу штанглице разних боја и нијанси. Мале камене полуге секу се на коцкице (за “исцртавање” се режу тањи слојеви) и потом се лепе. Подлога је цртеж, преко којег се нашпанује најлон и постави мрежица. Рад се, по завршетку може монтирати где се год пожели, али и демонтирати у случају потребе, премештања или разградње одређеног објекта. Најбитније је напоменути да је то трајни производ, који одолева времену.

 

За оне који воле ликовне радове у облику мозаика, Јован ствара уметничка дела са разним мотивима, а највећи успех бележи и има интересовање публике за радове са духовном тематиком