Музичко сценско дело ромске музике Цигани се враћају са неба

Славко Николић, редовни члан Српског Кривака, позива чланове и пријатеље удружења на концерт ромске музике Цигани се враћају са неба, 3. октобра 2021. на Коларцу.

Музичко сценско дело ромске музике LES GITANS DESCENDET DU CIEL ( ЦИГАНИ СЕ ВРАЋАЈУ СА НЕБА ) на неки начин је само симболично наставак приче “Цигани лете у небо” а запрво је исписано на подлози приче Максима Горког “Макар Чудра” који као насловна личност , прича о чудној љубави Раде и Лајка Зобара, познатог по томе што је могао украсти птицу из њеног перја, те и срце црнопурасте лепотице која са другарицама одлеће на небо да потражи Зобара, кад се покаје што му није поклонила срце кад је могла.

Пошто после пола века, стасавају нови кандидати за женидбу, Роми се враћају са неба да потраже црне лепотице развејане по земаљском шару, певајући ромске песме на мелосима земаља кроз које пролазе и дозивајући их именима Уснија, Молдова и др. Кад се најзад променом маршута, као и ритмова и тоналитета, ова потрага завршава свадбом – хепиендом, видевши да им Бог у њиховом одсуству није наменио много тога бољег, цигани се истим силазећим “Тангом Романо” још једном успињу на небо. Дело је набијено емоцијама и ритмовима који дижу публику на ноге.

Концерт је имао светску премјеру пре две године у Паризу, која је пропраћена са много узбуђења и ватре, да би се ево дошло и до српског премијерног извођења 3. Октобра 2021 год. На Коларцу.

Улазнице се могу купити на овом линку.

Check Also

Нови Чика Пецини дневни „лекови” за добро расположење – PECILIN FORTE

Нови дневни „лекови” за добро расположење – PECILIN FORTE – духовне и духовите креације и …