Милица Стојадиновић, одбојкашица

Milica Stojadinovic

1939-2016

 

Рођена је 1939. године, у Београду. По образовању је дипломирани одбојкашки тренер. Играла је одбојку, била је одбојкашки тренер и спортски новинар. Десет пута је проглашавана за најбољу југословенску одбојкашицу.

Одбојкашку каријеру је започела 1951. године, у ОК “Трговачки”. Са четрнаест ипо година ушла је у државни тим, иако пре тога није играла за млађе категорије. Са ОК “Партизан”, чији је капитен била готово деценију, освојила је шест државних првенстава и два купа Југославије. Играла је у четвртфиналу Купа европских шампиона 1961. године. Исте године освојила је златну медаљу на Хапоел играма у Израелу, које су назване “Олимпијада у малом”. Одиграла је 107 утакмица за одбојкашку репрезентацију Југославије, носећи непрекидно мајицу са државним грбом пуних 17 година.

За свој животни позив одабрала је спортско новинарство. Читаву деценију провела је у звању главног уредника “Партизановог весника”

Била је председник Међународне комисије Савеза за физичку културу Југославије (СФКЈ). Више пута је награђивана. Добила је Велику златну плакету Одбојкашког савеза Србије 2009. године.

Иницијатор је и оснивач Удружења државних репрезентативаца Србије и била његов први председник.

Занимљив разговор са Милицом Стојадиновић, који је вођен 4. октобра 2015. године, у емисији “Спортски споменар” Радио Београда 1, можете да чујете овде.

Check Also

Зоран Стојaчић

Биографија Зоран Стојчић рођен је 06. маја 1965. године у Перлезу. Студирао је Архитектонски факултет, …