Мирко Тодоровић Ера

Биографија

Рођен 27.03.1941. године у Крану код Ужица где је завршио основну школу. Гимназију завршио у Ужицу, а средњу школу и Економски факултет који завршава 1966. године у Београду. Радио је у Ужицу у комуналном предузећу „Биоктош“, а потом у градској управи Ужица. У Савезној управи царина као саветник ради од 1972. године, а потом ради као представник неколико трговнских фирми из Србије и иностранства. Од 1975. године преузима место директора представништва „Европског инситута за учење језика ЕЛИ“, а потом 1985. године оснива фирму „Алтра Тодоровић“ која и сада ради по програму ЕЛИ. Од  2001.године је у пензији.

За време студирања од 1961. године био је члан „Академског позоришта Крсмановић“ из Београда. Од 1963. године до 1967. године је глумац по уговору, а потом и управник. У време док је био управник саграђена је мала сцена позоришта у Балканској улици број 4. која и данас постоји и ради. Од 1987. године основао је професионално позориште „Београдска комедија“  у коме су професионални глумци играли комедије за децу и одрасле, а неке од тих су „Вратиће се Николетина“ од Пера Зубца у режији Бранака Митића из РТС-а и „Црвенкапа у шуми чуда”, чији је аутор и редитељ био Мика Павићевић.

Оснивач, управник и глумац театра ,,Секстазе“ је од 2017. године, а сада је управник Моки театра ,,Ружица Сокић“.

Као аутор је издао 15 књига од којих су 4 монографије, 7 књига хаику поезије и по две књиге о познатим Ужичанима и о позоришту.

Добитник је новинарске награде „Свехран“ и за глумачка остварења плакету „Мата Милошевић“.

Check Also

Зоран Стојaчић

Биографија Зоран Стојчић рођен је 06. маја 1965. године у Перлезу. Студирао је Архитектонски факултет, …