Немања Спаловић

Немања Спаловић је рођен у Ужицу 1984. године. У родном месту завршио основну школу и гимназију. Дипломирао на Филозофском факултету Универзитета у Београду, на одсеку за историју, са темом „Стефан Душан и грађански рат у Византији 1341-1347.“ и стекао звање дипломираног историчара.

Од 2012. године ради у Историјском архиву Ужица, где ради у служби обраде и сређивања архивске грађе, а задужен је и за прикупљање мемоарске грађе.

Један је од иницијатора за оснивање Друштва историчара Ужица, које је основано 2013. године и  чији је председник од 2015. године.

Потпредседник је Градског и Регионалног одбора Синдиката културе у оквиру Савеза самосталних синдиката Србије.

Оснивач је и председник Српско-руског клуба Ужица,  пошто му је прадеда, по мајци, био руски официр Виктор Логвинов, који је након Првог светског рата остао да живи у Србији.

  1. године рукопроизведен је у чин ипођакона Епархије жичке у манастиру Рујан код Ужица, а прислужује у цркви Светог Георгија у Ужицу.

Добитник је престижног признања – „Повеља Капетан Миша Анастасијевић“, коју је у новембру 2017. њему и осталим добитницима са територије Златиборског округа, доделила Агенција Медија Инвент из Новог Сада, у сарадњи са Привредном комором Војводине и Србије, РТС-ом и Београдског и Новосадског универзитета. Повељу је добио за постојаност српско-руских пријатељских односа.

Пише чланке и прилоге за стручне часописе и зборнике: „Историјска баштина“ и „Ужички зборник“. Периодично пише текстове за ужички недељник „Вести“, сајт „Историјски клуб Ужице“ и сајт Епархије жичке.

Организатор је више десетина трибина, предавања и промоције књига, као и културно-уметничких манифестација у Ужицу. Организовао је и учествовао на трибинама: „Балкански ратови-век касније“, 2012. године; „Голгота СПЦ у послератној Југославији“, 2012. године; „Марија Карађорђевић“, 2013. године; „Сећање на ужичког проту хаџи Слободана Николића, 2013. године; „170 година ужичке цркве Светог Великомученика Георгија“, 2014. године; „Српска колективна амнезија“,  2015. године итд.

У свом досадашњем раду организовао прославу Дана победе и Дана Руске Федерације у Ужицу 2016. и 2017. године, предавање о Српско-руским подносима у Првом светском рату поводом 100-годишњице Првог светског рата, изложбу „Старословенска божанства у делима руских илустратора“, концерт руског ансамбла „Солнцеворот“ и признате руске уметнице Лидије Музалееве, концерт ансамбла српских песама и игара „Коло“ из Москве, пројекцију руских филмова „Турски гамбит“,„Цар“ и “Стаљинград“, Вече српско-руске поезије, промоцију књига „Знаменити Руси у србској историји“ и „Знаменити Срби у руској историји“, аутора Ранка Гојковића, публицисте и преводиоца, академију „50 година пријатељства Ужица и Курска, затим књижевне вечери под називима „Русији с љубављу“ и „О Русима у Ужицу“, као и књижевно вече „Пушкин и Његош“ на Учитељском факултету, на коме је говорио један од најеминентнијих професора славистике са Новосадског универзитета проф. др Богдан Косановић, и многе друге културно-уметничке манифестације које јачају културно-привредну сарадњу са Русијом. Прошлог месеца набављена је и одређена количина литературе на руском језику која ће бити поклоњена једној од школа у Ужицу у коме се учи руски језик.

У Ужице довео своје еминентне колеге – професоре са катедре за историју Филозофског факултета у Београду, др Милоша Ковића, који је промовисао у Ужицу едицију „Србија 1914-1918“, поводом стогодишњице Првог светског рата и др Радивоја Радића и др Синишу Мишића, који су промовисали књигу „Србија 1217“, поводом 800 година од крунисања Стефана Првовенчаног.

Добитник је Захвалнице Српско-руско-белоруског пријатељства Србије – Чачак, 2016. године.

Добитник је Захвалнице Удуржења војних пензионера Србије за афирмацију Друштва историчара Ужица и Српско-руског клуба и за одличну сарадњу са Удружењем војних пензионера Србије, 2017. године.

Аутор је првог и јединог интернет сајта о културно-историјској заоставштини града Ужица – „Историјски клуб Ужице“.