Писмо подршке Новаку Ђоковићу

У наставку тескта налази се превод на српски језик писма подршке Новаку Ђоковићу, упућеног Скоту Морисону, премијеру Аустралије, Алексу Хоку, министру за имиграциону политику Аустралије, и Даниелу Емерију, амбасадору Аустралије у Србији.

Додатак: писмо протеста које је председник Спортског клуба упутио аустралијском амбасадору 16.01.2022


Поштовани господине,

Сврха овог писма је да изразимо подршку наше организације господину Новаку Ђоковићу, кога лоше третирају извршне власти Владе Аустралије. Наше је мишљење да је случај господина Ђоковића преувеличан због техничке грешке у попуњавању визе.

Господин Новак Ђоковић, најбољи светски тенисер икад и један од најбољих спортиста света, доживљава изузетно тешке тренутке у Вашој земљи. Господин Ђоковић је почасни члан српског удружења „Српски кривак“ (www.krivak.rs) чији су чланови велики слободномислећи интелектуалци из целог света. Наши чланови су из Аустралије, Босне и Херцеговине, Француске, Немачке, Италије, Јапана, Мексика, Северне Македоније, Русије, Словеније и Сједињених Америчких Држава. Наши чланови су славни светски научници, универзитетски професори из целог света, лекари и освајачи олимпијских медеља.

Колико смо схватили из вашег саопштења којег сте издали 14. јануара 2022 Ви сте „… искористили Вашу моћ на основу члана 133Ц(3) Акта о избеглицама 1958 како бисте поништили визу господину Новаку Ђоковићу јер представља здравствену претњу, а у циљу јавног интереса да се тако поступи.“ Такође кажете „Морисонова Влада је посвећена да заштити аустралијске границе, посебно када је у питању пандемија Ковид’19.“

Ако пажљиво погледамо аустралијске пандемијске податке од тренутка када је госпдоин Новак Ђоковић крочио на мелбурншки аеродром, можемо да уочимо: (а) да је од почетка пандемије у Аустралији, од 25. јануара 2020 године до 7. јануара 2022, Аустралија имала 183.994 заражене особе. Од 7. јануара Аустралија се суочила са 439.991 новоинфицираних. То представља 71% од укупног проја инфицираних од када је господин Ђоковић ступио на тло Аустралије. (б) Аустралија има 95% вакцинисане популације. Ако инфицирани чине 4%, а 12% не могу да се вакцинишу (деца), како се десило да је 11% вакцинисаиних од Ковид’19 заражено? Или Ви сматрате да је господин Ђоковић то „биолошко оружје“ које може да уништи „здравље и поредак“ у Аустралији?

Као што ви вероватно знате, имунизација је опала у високовакцинисаним државама (Португал са 100% на 81%, Шпанија са 100% на 74%, Уједињено Краљевство са 83% на 81%. У Србији је проценат вакцинисаних опао са 64% на 41%). Како мислите да ће Аустралија да одржи 95% имунизације у наредном периоду? Из тих разлога неке државе Европске уније су укинуле обавезну вакцинацију!

Ви нисте господина Ђоковића означили као антиваксера. Да ли знате да ми имамо 4 категорије људи који се не вакцинишу: а) оне који имају медицинске проблеме и који се не вакцинишу, б) деца, ц) антиваксери који има око 1% становништва у готово свакој држави и д) скептике вакцинације којих има око 8% у свакој популацији. Ви вероватно не знате да је господин Ђоковић подржао вакцинацију тенисера и тениских радника на турнирима Serbia Open 2021 и Belgrade Open 2021. У том периоду су многи учесници стигли из земаља које нису имале довољан број доза вакцина. У Београду, у периоду март-јун имали смо у редовима за вакцину људи из готово целог света, који су чекали на своје две дозе, а коју су Срби давали потпуно бесплатно.

Када на процес гледамо ван Аустралије сматрамо да је aутралијска влада и Ви лично заслужна за ову конфузију. “Зашто просто, кад може компликовано” једна је од српских пословица. Пуно туриста сваке године долази у Аустралију. Многима од њих је потребна виза за улазак у Аустралију. А у упитнику који свако попуњава мора да се припреми тона докумантације. На крају, подносиоци захтева морају да прођу интервју са вашом администрацијом у Лондону (то је случај sрпских апликаната). Зашто, у тој тачки, пре издавања визе нисте испитали господина Ђоковића или неког из његовог тима на интевјуу? Зашто једноставно нисте издали визу у тој фази? Да ли је то грешка господина Ђоковића или је грешка администације Аустралије?

Господин Ђоковић је добио визу сагласно ICAO 9303 стандардима. Исправност визе је контролисана на полазном аеродрому и ту је све било у реду. Како није било у реду када је стигао на мелбурншки аеродром? Зашто једноставно аустралијска администрација није одбила захтев за визу господину Ђоковићу пре 7. јануара 2022?

Зашто су аустралијски закони тако компликовани? Зашто Ваша функција дозвољава прекомерну употребу силе? Има јако поно конфузије у многим различитим актима и законима који се односе на имигранте. Зашто се туристи и привремени постетиоци третирају као имигранти? Зашто нисте тениски комплекс укључујући и хотеле и виле третирали као екс-територију за време турнира, као што је то Јапан урадио за време Олимпијских игара Токио 2020, прошле године.

Аустралија жели да угости људе који долазе на шампионат из различитих култура и да при томе свако познаје 100% законе Аустралије. Чудно. Србија је у последња 24 месеца више пута била домаћин светских и  европских шампионата и сви су се завршили без и једне компликације. Спортисти су долазили у Србију уз различите нивое вакцинације, а пуно њих није ни било вакцинисано (као и на ОИ у Токију). Ми нисмо приметили да је зараза после тих првенстава експлодирала. Нико од спортиста није био опасност за српску здравствену безбедност.

Још једна реченица – Новак има дипломатски пасош Републике Србије.

проф.др Божидар Раденковић
Председник скупштине удружења “Српски кривак”


Novak Djokovic slika
Уручење награде Новаку Ђоковићу

Check Also

Нова збирка фотографија проф. др Александра Цветановића

Нове збирке фотографија проф. др Александра Цветановића: Пролеће 11, 2024.