Прича за 20. недељу 2014. године


ДАН И НОЋ

– Шта је вечерас на дневном реду за успављивање наших птичица? – упитао је Дан своју сестру, док се спремао да оде на следеће радно место.

– Није све увек мед и млеко. Понекад се деси и нешто што нико не жели и што тражи да се сви удруже и спрече последице које заиста могу да буду велике. У Чудној шуми избио је пожар и ако то баш није прича за успављивање, ипак може да нам буде пример како треба да се реагује.

Дан се за тренутак сетио колико је таквих сличних догађаја и он имао, а онда је рекао сестри:

– Заиста је тешко угасити ватрену стихију у шуми и зато Твоји пријатељи заслужују похвале што им њихов шумски град није изгорео.

– Треба да знаш, а причала сам Ти о томе раније, њихова ТВ “Жир” коју воде девојчица Миа и дечак Коле, показала је колико својим гледаоцима значи и у добру, а и када их задесе невоље.

Дан се поздравио са сестром, а она је обавила све вечерње послове које је имала по распореду, попила сок и почела причу, која се звала као и догађај који се десио у Чудној шуми

 

 ПОЖАР

 Pozar

Ноћ у шуми има посебне чари. Док месец споро израња из хоризонта већина становника шуме повлачи се у станове и док слуша зрикавце и успаванку славуја Славка, полако се припрема за спавање. За време вечере укључи се ТВ “Жир” и после шумских вести погледа нека утакмица или филм. Врата и прозори су добро затворени, јер иако полицајац Лаки Неустрашиви, унук Лакија Најстаријег, патролира целе ноћи, никада се не зна… Они који раде ноћу, припремају се за излазак… Вук Страхиња планира страшан провод. Зато кравата мора да буде добро изабрана. Сова Кристина ставља шминку и посебно уређује, односно оштри нокте, то јест канџе… Све је наизглед мирно, тако рећи уобичајено. Па ипак, у непосредној близини куће у којој су становала три прасета Мљацко, Шљацко и Бљацко, у грмљу се видела необична светлост. Прво је то био мали пламичак, а онда је ватра захватила грмље…

Три брата у кућним огртачима, заваљени у фотеље, посматрали су ТВ. На програму је био стари филм из времена када вукови нису ни помишљали на миран заједнички живот са осталим животињама. И док су браћа у неверици посматрала страшног вука иза затворских решетака, Мљацко се закашљао, прво једном, а онда још неколико пута.

– Да ниси назебао? – упитао га је Шљацко.

– Нешто ме гуши, треба ми ваздуха! Отвори прозор!

Шљацко је пришао прозору и пре него што га је отворио угледао је страшан призор. У непосредној близини њихове куће дизао се густ дим из кога су се пробијали пламени језици.

– Ватра! Мљацко, Бљацко, шума је у пламену! Пожар се шири на све стране!

– Шта да радимо? Жар већ пада у наше двориште! – вапио је уплашени Шљацко, који се први досетио да узме телефон у шапе.

– Хало, ТВ “Жир”? Коле, Шљацко је овде! Неко је запалио шуму. Гори грмље, пламен је захватио и крошње нижег дрвећа. Јави свима, чије су куће у шуми, да се пожар шири великом брзином. Наша кућа је већ пуна дима!

Док си лупио дланом о длан прекинут је филм и појавила се Миа.

– Драги гледаоци, управо нам је јављено да је поред куће три прасета, Шљацка, Мљацка и Бљацка избио велики пожар. У опасности су сви који станују у њиховој близини…

Чим је чула шта се збива корњача Наталија је устала из фотеље, узела свој оклоп и ставила ватрогасни шлем на главу. На њеном телевизору Миа је узбуђеним гласом наставила свој монолог.

– Позивам све гледаоце да се сви заједно супротставимо пламеној стихији. Нека се сви добровољци одмах јаве полицајцу куци Лакију који ће организовати гашење пожара…

У гнезду голуба Гуте није било панике. Гута је брзо обукао ватрогасну униформу, ставио шлем и излетео вичући.

– Пожар! Пожар у шуми! Понесите кофе, конопце, пумпе и јавите се полицајцу Лакију…
Убрзо се Гути придружио папагај Чеда чије је крештање могао да чује сваки становник Чудне шуме.

– Крените сви да гасимо пожар. Узимајте воду из бака Розалијиног бунара и велике баре на ивици шуме.

Чеда је успут срео славуја Славка који му је одцвркутао да је видео полицајца Лакија и јавио му за пожар.

– Реци свима да ће их Лаки чекати код куће три прасета – додао је Славко.

У шуми је завладала паника. Сви су безглаво јурили лево десно, трагали за кофама, мердевинама, конопцима, пумпама, цревима…

У студију ТВ “Жир” у току је био ванредан програм. Мајмун Ђоле је са камером отишао до места где је избио пожар. У зграду телевизије дојурио је и лав Борислав, који је честитао новинарској екипи на брзом реаговању.

На екрану су се смењивале слике запаљене шуме, изјаве ватрогасаца, јата птичјих породица које су морале да напусте гнезда…

Миа је стално обавештавала становнике Чудне шуме о тренутној ситуацији.

– Како јављају наши гледаоци, ватра је већ захватила кућу Шљацка, Мљацка и Бљацка, који су у задњем тренутку побегли и сада су у дворишту бака Розалије и деда Саватија.. Ватра се опасно приближила дворцу лава Борислава. Позивамо полицајца Лакија да се укључи у програм.

Екран се прво затамнио а онда је Ђолетова камера „пронашла” Лакија у непосредној близини пламена, са шлемом на глави, медведа Момчила који је из кофе сипао воду на пламен. До Момчила је била лија Валерија, па петао Петко, па сова Кристина и други – сви су додавали једно другоме кофе са водом…

Полицајац Лаки се прихватио мобилног телефона и док је брисао нагарављену њушку дошао је на спасоносну идеју.

– Мио и Коле, пожар је толико велики да га не можемо угасити без велике количине воде. Треба хитно наћи слона Добрила. Једино он може да нам помогне!

Миа је одмах спровела његову идеју у дело.

– Молимо све оне који знају где је у овом тренутку Добрило да нам се одмах јаве.

Телефон крај Мие подрхтавао је од звоњаве.

Нема га код куће! – јављали су једни, отишао је на крстарење! – тврдили су други, вероватно је отет и сакривен, док не сакупимо паре за откуп! – предпостављали су трећи.

У једном тренутку Мији се јавио мрав Радоје, најбољи пријатељ слона Добрила.

– Мио, Добрилу су дошли у посету рођаци из Индије и тренутно су у диско клубу код велике баре.

Миа се захвалила Радоју, а онда се микрофона прихватио Коста.

– Сви који имају ватрогасна црева нека одмах дођу код велике баре.

Коста је оставио Миу у студију, ушао у ШУМОМОБИЛ који је вукао приколицу са пумпом за воду и појурио не обазирући се на семафоре до велике баре.

Зграда у којој је био ДИСКО КЛУБ тресла се од јаке музике и ђускања. Коста је улетео унутра и прекинуо игру три огромна слона.

– Добрило, шума гори. Само ти и твоји рођаци можете да угасите пламен. Молим вас да пожурите.

У међувремену на лице места мотоциклом је стигао је и полицајац Лаки са којим је дошао и Ђоле са камером.

ТВ “Жир” је пренела како су Добрило и његови рођаци одмах напустили диско и отишли до баре из које су сурлама усисали воду и одмах кренули ка месту где је ватра прождирала шуму. Коста је уз помоћ жапца Крекетка, специјалисте за пражњење бара, поставио пумпу, и показао осталима који су донели црева, да их наставе, део по део, све до пожара. ТВ слика је говорила више од речи. Храбри камерман, мајмун Ђоле, није се плашио јаре и изблиза је снимао слонове како млазевима воде из сурли гасе пожар и како то исто чини и медвед Момчило који је држао задњи наставак црева. Пожар је је убрзо почео да јењава и док су догоревали пламичци, видела се, обасјана месечином, уништена кућа три прасета и обриси стабала без изгорелих грана и лишћа. Сви су били срећни и задовољни. Шумом је одјекнула песма коју је ТВ “Жир” директно преносила:

Свуд около влада јара, када пожар шумом хара.
шума може да се спасе, само кад сви заједно гасе.
Реч дајемо ево сви, градићемо нову кућу – за прасета наша три,
реч дајемо ево сви, градићемо нову кућу – за прасета наша три.

Check Also

Brvno

Прича за 19. недељу 2014. године

ДАН И НОЋ Несташни Дан није сачекао сестру да јој преда дужност, већ је отперјао …