Предавање Струја као лек за све

Драган Ђурић, редовни члан удружења Српски Кривак позива вас да у петак, 13. априла 2018. године присуствујете предавању на тему Струја као лек за све афера београдски цајлајс.

Vece tajnog zacina

Предавач је др Јелена Јовановић Симић, кустос Музеја науке и технике и секретар Секције за историју медицине Српског лекарског друштва.

Прича о Афери Београдски Цајлајс свевремена је прича иако су у питању догађаји од пре осам деценија. Кључне речи су: лекари и лекарска етика, надрилекари, медицина и алтернативна медицина, држава, здравствени закони, политика, моћ медија и моћ сугестије.
Година је 1930., али би могла да буде и 2018., или било која. „Пронађен“ је начин за лечење свих болести. Или готово свих. Истина, потребно је бити стрпљив, чекати у редовима, плаћати… Али када је за здравље, све се мора истрпети.
У првим деценијама 20. века струји високе фреквенције, као и радијуму, у одређеним круговима приписивана је ефикасност у лечењу готово свих болести. Баш на тој комбинацији струје и радијума, Валентин Цајлајс, човек без медицинског образовања, засновао је 1912. године свој чувени метод „лечења“. По узору на његов „Институт“ у малом месту Галспаху у Аустрији, у Београду је један лекар, др Миодраг Илић – Раковачки, 1930. године основао „Цајлајс Институт“. Као и у Галспаху, његове су чекаонице биле препуне невољника јер су нада у оздрављење и моћ сугестије веома често јачи од разума. Цајлајсов метод лечења у Београду је био стручно испитан, оспорен као надрилекарски и више пута судски забрањиван али га је Раковачки упорно упражњавао све до Другог светског рата.
Да је живео у данашњој Србији, у којој је алтернативна медицина законски изједначена са „западном медицином“, др Раковачки вероватно би несметано радио. И несумњиво – веома добро живео…

Предавање ће се одржати у ГАЛЕРИЈИ ресторана ТАЈНИ ЗАЧИН од 19,00 часова, (Београд, Гаврила Принципа 43). Овде можете преузети позивницу.

Добродошли!

 

 

Check Also

Нова збирка фотографија проф. др Александра Цветановића

Нове збирке фотографија проф. др Александра Цветановића: Пролеће 11, 2024.