Предавање Струја као лек за све

Драган Ђурић, редовни члан удружења Српски Кривак позива вас да у петак, 13. априла 2018. године присуствујете предавању на тему Струја као лек за све афера београдски цајлајс.

Vece tajnog zacina

Предавач је др Јелена Јовановић Симић, кустос Музеја науке и технике и секретар Секције за историју медицине Српског лекарског друштва.

Прича о Афери Београдски Цајлајс свевремена је прича иако су у питању догађаји од пре осам деценија. Кључне речи су: лекари и лекарска етика, надрилекари, медицина и алтернативна медицина, држава, здравствени закони, политика, моћ медија и моћ сугестије.
Година је 1930., али би могла да буде и 2018., или било која. „Пронађен“ је начин за лечење свих болести. Или готово свих. Истина, потребно је бити стрпљив, чекати у редовима, плаћати… Али када је за здравље, све се мора истрпети.
У првим деценијама 20. века струји високе фреквенције, као и радијуму, у одређеним круговима приписивана је ефикасност у лечењу готово свих болести. Баш на тој комбинацији струје и радијума, Валентин Цајлајс, човек без медицинског образовања, засновао је 1912. године свој чувени метод „лечења“. По узору на његов „Институт“ у малом месту Галспаху у Аустрији, у Београду је један лекар, др Миодраг Илић – Раковачки, 1930. године основао „Цајлајс Институт“. Као и у Галспаху, његове су чекаонице биле препуне невољника јер су нада у оздрављење и моћ сугестије веома често јачи од разума. Цајлајсов метод лечења у Београду је био стручно испитан, оспорен као надрилекарски и више пута судски забрањиван али га је Раковачки упорно упражњавао све до Другог светског рата.
Да је живео у данашњој Србији, у којој је алтернативна медицина законски изједначена са „западном медицином“, др Раковачки вероватно би несметано радио. И несумњиво – веома добро живео…

Предавање ће се одржати у ГАЛЕРИЈИ ресторана ТАЈНИ ЗАЧИН од 19,00 часова, (Београд, Гаврила Принципа 43). Овде можете преузети позивницу.

Добродошли!

 

 

Check Also

Промоција књиге Није било сеобе Срба на Балкан

Прим. др Предраг Анђелић и проф. др Александар Седмак, редовни чланови Српског Кривака и удружења …