Проф. др Радмило Петровић

 

Radmilo_petrovic


Рођен 1949. године, дипломирао археологију на Филозофском факултету у Београду и Историју уметности на истом факултету. Магистрирао је на Археолошком факултету 1997. године, са темом “Приручник за златарство Авара”. Докторску дисертацију “Налази металних крстова византијског културног круга на Балканском полуострву и југоисточној Европи”, одбранио је на Филозофском факултету у Београду 10. јула 1992. године. Бави се религијом и митологијом. Сарадник је више научних и стручних институција у земљи и иностранству.

Редовни је професор и шеф катедре за историју уметности на Филозофском факултету у Косовској Митровици. Досадашњи ангажмани: гостујући професор (Античка историја) на Филозофском факултету у Нишу (5 година); гостујући професор (Општа историја уметности) на Академији лепих уметности у Београду (2 године); гостујући професор (Историја дизајна) на Академији примењених уметности у Београду (1 година); гостујући професор (Општа историја уметности и Историја дизајна) на Универзитету “Слобомир” у Бијељини (2 године); гостујући професор (Општа историја уметности и Историја дизајна) на Универзитету “Слобомир” у Добоју (2 године).

Био је ангажован као директор истраживачког пројекта, Археологија и историја уметности, при Институту за истраживање старословенске културе – Прилеп (Македонија).

Члан је УЛУПУДС-а у секцији историчара уметности (критика). Председник је Филозофског друштва Југоисточне Европе за Косово – 6 година. Власник је Атељеа „Византија“ за примењену уметност у Београду. У Атељеу “Византија” осмислио је и реализовао више од 50 цркава. Најзначајније су: (ентеријери) у Либертвилу (САД), Бирмингему (В. Британија), саркофаг цара Душана у цркви Св. Марка у Београду. Израдио је саркофаг краља Владислава у цркви Светог Саве у Милешеви. Приредио изложбу илустрација ентеријера храма Светог Саве и целокупног пројекта светосавског крста у Халандрију (Атина, 1997, Грчка).

Check Also

Зоран Стојaчић

Биографија Зоран Стојчић рођен је 06. маја 1965. године у Перлезу. Студирао је Архитектонски факултет, …