Проф. др Станислав Пејовић, овлашћени инжењер

 

Stanislav Pejovic

 

 

Кратка биографија:

Проф. др Станислав Пејовић рођен је у 1933. године у Београду. Дипломирао је 1958, а докторирао 1964. године на Машинском факултету Универзитета у Београду. Од 1966. године, стипендиста је Хумболтове фондације (Alexander von Humboldt foundation). Од 1977. до 1998. године био је редовни професор на Машинском факултету Универзитета у Београду. Два пута је биран за шефа Катедре за хидроенергетику Машинског факултета Универзитета у Београду и тајним гласањем свих редовних професора Машинског факултета предложен за члана Српске академије наука и уметности. Радио је као хонорарни професор на Природно-математичком факултету Универзитета у Београду. Постдипломску наставу изводио је на Универзитетима у Торонту, Београду, Сингапуру, Сарајеву и Скопљу.

Регистровани стручњак Организације за индустријски развој при Уједињеним нацијама (UNIDO) постао је 1990. године. Изабран је за гостујућег професора Националног Универзитета у Сингапуру 1993/94. године. Експерт Међународног канадског конзорцијума у иранској компанији Фараб (FARAB) постао је 1998. године.

Поред тога ради и на најодговорнијим прорачунима нестационарних појава које дефинишу максимална оптерећења за канадске компаније ACRES, Merlin General Corporation, Stone and Webster и друге.

Од 2003. године, члан је тима експерата немачке компаније Ленмајер (Lahmayer International, Panel of Expert mission) која је успешно решила проблем повратног хидрауличног удара иранске електране од 2000 MW.

Сарадник је Математичког института и Института техничких наука САНУ. Члан је Удружења америчких инжењера (ASME – American Societof Mechanical Engineers) и члан Хидроенергетског техничког комитета овог удружења (ASME Hydro Power Techical Commitee). Члан је Савета међународног истраживачког центра, Пекинг, Кина (Council of the International Research Centre on Hydraulic Machinery).

Био је члан Одбора Секције за хидрауличне машине и кавитацију Међународног друштва за хидрауличка истраживања (IAHR – International Association for Hydraulic Research). Kaao predsednik komiteta organizovao skup (IAHR Simpozijum) u Beogradu 1990.

Професор Пејовић је истакнути научник и стручњак у области хидрауличних машина, постројења и механике флуида. Аутор је и коаутор 9 нумеричких програма за струјање у хидрауличним машинама и постројењима. Аутор и коаутор 5 књига и препорука за пројектовање хидроелектрана, међународног значаја, које се често цитирају. Аутор је и 14 књига на српском језику. Цитиран је у преко 120 радова у земљи и иностранству.

Запажена је и његова стручна делатност у модификацији и пројектовању 3 опитне инсталације и 20 хидрауличних постројења у земљи и иностранству, анализи хидрауличног удара и осцилација код 34 хидрауличне машине, моделских испитивања 11 турбомашина и испитивање 14 електрана.


Породица:

Жена Загорка је предавала Хемију на Факултету примењених уметности у Београду, смер за керамику и стакло. Она је одувек желела да буде инжињер али јој се десило да је ушла у свет глине и креативних уметности. Отац Тадија предавао је Математику на Београдском Универзитету. Имао је обичај да пије доста кафе и преминуо је у 90. години живота. Станислав пије мало више кафе од свога оца како би живео дуже и преносио знање и искуство млађима. Мајка Љубица је, такође, предавала Математику. Ћерка Дана је у служби канадске владе у Отави. Друга ћерка Ана је професор и декан Медицинске физике на Ryerson Универзитету у Канади. Брат Павле био је редовни професор Рачунарских наука на Београдском Универзитету.


Детаљније:

http://individual.utoronto.ca/StanPejovic
http://www.stanpejovic.com
http://myelab.net/cane

Check Also

Зоран Стојaчић

Биографија Зоран Стојчић рођен је 06. маја 1965. године у Перлезу. Студирао је Архитектонски факултет, …