Тарас Стојковић


За својих 30 година живота, овај дипломирани инжењер грађевинарства, рођен у браку Рускиње и Србина из Гуче, има не само две дипломе с канадског и аустралијског универзитета већ и богату животну и радну биографију. Обишао је више од 30 држава у свету и не намерава да стане на тој бројци, а овај млади светски путник, инжењерске тачности, западног система рада и руске душе овенчан је с више признања за свој рад.
Доста је путовао, али најмање по Европи где је осим Грчке, обишао Хрватску, Енглеску, Немачку, Турску и Француску. Жеља му је да обиђе регион и Италију. На Јамајци је заволео спорт, играо фудбал, тренирао пливање и пробао да игра крикет.

Након завршене основне школе са породицом одлази у Торонто где завршавWestern Tehnical Comercial Shool и Grendforest Secondary Scool. У Торонту је завршио колеџ Humber institut of Technology and Advanced Learning. Канаду је доживео као велику земљу с лепим летима и јаким зимама. Ако би јој нешто замерио, то је претерана организованост државе, док као нешто најпозитивније истиче богатство од 140 нација.

Волонтирао је у српској цркви, а његов допринос у Српској православној омладинској асоцијацији довео га је на место координатора у држави Квинленд, потом за потпредседника тог удружења, које је с кошаркашким асом Владом Дивцем скупљало новац за избеглице, а 2014. године и за поплавqена подручја у Србији. Тада је српско расејање настаењно на овом далеком континенту послало највише новца.

Дипломски рад младог стручњака је на оба универзитета био везан за прочишћавање воде. У Канади је уз помоћ соларне енергије прочистио воду у флашици од два литра, а у Аустралији, у акваријуму од 15 литара. Тај систем прочишћавања био је намењен земљама трећег света, а за бизнис идеју освојио треће место на Селигер интернешенел форуму у Русији.

На аустралијском острву, Тарас је побрао више признања. Градоначелник Голд Коста Том Тејт именовао га је за једног од десет амбасадора међународних студената, а први човек Бризбејна Грејам Квирк му доделио сертификат пријатељства. Голд Кост у коме је живео има пола милиона становника и специфичан стил живота који му се допао. Град лежи на плажи дугој 50 километара на
коју људи одлазе и ујутру пре посла и кад заврше радни дан.

Оснивач је аустралијског огранка Организације српских студената у иностранству. За допринос раду те организације током студија, на Лењој ОССилацији 2015. године је проглашен за ОССијевца године, а признање му је уручено на свечаности у Скупштини Србије. Члан је бројних међународних организација, волонтер у хуманим мисијама, млади бизнисмен, иноватор, консултант, пројектни менаџер…

Као председник Интернационалне консалтинг групе, један је од аутора пројекта оснивања дистрибутивног центра који пласира српске производе на канадско и америчко тржиште. Рођен је у срцу Африке, у Кадуни, а с породицом је живео у Нигерији, Србији, Украјини, Канади, Јамајки и Аустралији. Тај планетарни круг је, бар за сада, затворио у Србији. Разлог његовог повратка је била жеља да знање стечено широм света примени у домовини.