Весна Димић Илић, вокална солисткиња

 

Vesna Dimic Ilic

Биографија:

Рођена је 6. новембра 1972. године, у Београду, у коме је завршила средњу и похађала нижу музичку школу. Започела је студије на Правном факултету Универзитета у Београду, али их није привела крају.

Велика наклоност према музици, определила ју је за музичко образовање и усавршавање гласа за соло певање. Прве часове импостације гласа и соло певања имала је код познатих београдских уметника и педагога: Доротеје Спасић, Бранке Цвејић и Мирјане Влаовић. Тако је стекла прва знања, а потом, боравећи у Москви неколико месеци, наставила је учење соло певања код познатих музичких педагога на Државном институту за уметност у Москви. Тај период рада, који је подразумевао импостацију гласа, соло певање и припрему за сценско наступање, озбиљно је утемељио нова сазнања из музичке области и допринео њеној музичкој каријери.

Њена певачка каријера почиње веома рано. Као ученица осмогодишње школе, са непуних 10 година, први пут наступа у нашој највећој концертној дворани “Сава центру”, као члан хора у соло партијама Бетовеновог “Реквијема”, 1982. године. Следеће, 1983. године, наступа као гост-дебитант у популарној ТВ емисији Радио-телевизије Београд “Знање-имање”. Године 1985. учествовала је у великој конкуренцији својих вршњака на Фестивалу “Златно славујче”, које је одржано у главном граду Македоније, Скопљу. На том Фествалу је, од Жирија публике, добила Прву награду. Године 1987. учествује као солиста-дебитант на популарном београдском фестивалу “Београдско пролеће”.

Данас активно наступа, као солиста, на многим забавно музичким и културним манифестацијама. Чест је гост добротворних концерата, чији приходи иду у хуманитарне сврхе. Радо се одазива и учествује на приредбама које су посвећене деци и старима.

Учествовала је у бројним емисијама радио и тв станица: РТС, РТВ, БН, РТРС, Краљево….

Више пута је учествовала у ТВ емисијама које се емитују уживо, као што су: “Једна песма једна жеља”, “Од бисера грана”, “Жикина шареница”, “Бисерница” и друге, које су веома гледане и у земљи и у расејању.

Наступала је на следећим фестивалима:

  • 1989. Фестивал народне музике “Караван”, Београд, прва награда
  • 2001. Фестивал народне музике “Амбасадор”, Ниш, прва награда
  • 2005. Фестивал народне и градске музике, Тиват.
  • 2006. Златиборски Фестивал народне музике, треће место
  • 2006. Илиџански Фестивал, специјална награда “Раде Јовановић” за очување традиционалне музике.
  • 1990-2006. Стални је гост на традиционалном Фестивалу “Царевчеви дани” у Великом Градишту, који јој је посебно драг јер је њена бака, Радмила Димић, у својој певачкој каријери сарађивала са легендом изворне народне музике Властимиром Павловићем Царевцем.

Као солиста наступа у музичком ТВ серијалу: “Лети, лети, песмо моја мила”, у организацији и режији Нене Кунијевић, који се веома дуго емитује на Првом програму РТС. Поводом јубилеја овога серијала, крајем 2005. године, изашао је троструки CD, на коме се налазе и њене соло песме емитоване у том серијалу.

Године 2014. добила је званичан статус самосталног уметника.

 

Check Also

Зоран Стојaчић

Биографија Зоран Стојчић рођен је 06. маја 1965. године у Перлезу. Студирао је Архитектонски факултет, …