Зоран Шећеров

Биографија

Рођен је 08. 03. 1953. у Сарајеву. Ђак гимназије 29.новембар у Зеници и студент Правног факултета у Београду…Ожењен, отац две кћерке, деда двоје унучади..
У младости се бавио спортом, јуниорски репрезентативац БиХ у фудбалу.
У новинарству од маја 1975. као сарадник у ЈСЛ “Спорт” Од 01.01.1977. професионалац у истом листу. Био је члан редакције која је основала и уредила прве бројеве “Спортског журнала” у коме је од 1992. обављао и дужност помоћника главног уредника…Извештач са бројних догађаја и највећих такмичења, од јуниорских до сениорских – Балканских игара, Медитеранских игара, европских и светских шампионта, Универзијада (Букурешт, Кобе, Загреб), олимпијских игара (Сарајево, Калгари)…
Објављивао текстове у листовима од Триглава до Ђевђелије: љубљанско “Дело”, мариборска “Вечер”, сарајевско “Ослобођење” и “Вечерње новине”, “Осмица”, “Нада”, “Вечерње новости”, “Дуга”, скопски “Скок”…Радио је и као директор, односно главни уредник спортских недељника “Ас” и “Шампион”,месечника “Супер кош”, уређивао додатке Мини-маџи лига, Мини баскет, колумниста “Преса”, сарадник недељника „Репортер“ и „Експрес”.
Годинама је објављивао ТВ репортаже у изузетно гледаној емисији Индирект (РТС),био је аутор и водитељ бројних спортских емисија на ТВ Политика (ТВ Супер кош, БГД зона, Корнер, Пенал…), ТВ Арт, стални кометатор (шест сезона) у емисији Соццер Тотал ођеци (ТВ СОС канал)…
Објавио је и четири књиге енциклоподије “Да ли знате” (Фонд Рибникар), Енциклопедија фудбала (шест књига – Народна књига), “94 плаве олимпијске медаље (Фонд Рибиникар), Шампионати света у фудбалу (Вулкан), Најбољи кошаркаши света (Вулкан), Српски фудбал кроз Мундијал (Вулкан), Фудбалске легенде (Вулкан) као и кјнигу о каријери и животу Милорада Арсенијевића Балерине, репрезентативца и фудбалског селектора.
Као новинар и спортски радник дао је немерљив допринос у реализацији и промоцији Кроса Борбе, Кроса Политике, БГД маратона, Мини-макси лиге, Мини-баскета…
Део новинарске каријере посветио је и туризму. Пуних 10 година био је главни уредник магазина за љубитеље путовања „Свет на длану“ у коме се доказао и као аутор репортажа из света.
Награде:
Издавачи подухват године 2006, Енциклопедија фудбала у шест томова – Награда Удружења спортских новинара Србије
Златно перо 2019. – традиционална награда Друштва новинара Војводине у конкуренцији писаних медија “за значајан доприос новинарству на српском језику”

Check Also

Зоран Стојaчић

Биографија Зоран Стојчић рођен је 06. маја 1965. године у Перлезу. Студирао је Архитектонски факултет, …