Живорад Лазић, редовни члан
Белмуж је Влашко национално јело. Поред изванредног укуса, редовном употребом Белмужа постижу се значајни резултати у јачању мушкости (по предању старих Сврљижана). Од 2005. године, у Сврљигу се, сваке године, одржава традиционална привредно-туристичка и културно-забавна манифестација под називом “Белмужијада”, на којој се, поред осталог, организује и такмичење у припремању Белмужа.
Састојци:
- Један килограм младог крављег или овчијег сира (пожељно влашког, пуномасног и несланог).
- Једна шоља за белу кафу белог пројиног брашна (пожељно од СРПСКОГ КРИВАКА).
- Соли по укусу.
Припрема:
Сир у шерпи загревати на тихој ватри, уз повремено мешање, док се сир потпуно не отопи (док не постане течан, као млеко) и док не одвоји масноћу. Затим додати, пројино брашно и соли по укусу (пазити да се не пресоли) и дрвеном варјачом мешати непрестано 10-15 минута.
Када белмуж, остане као грудва и када маса почне да се окреће, може да се склони са ватре и послужи.