Ансамбл Ренесанс ,, Од Стефана Немање до Књаза Милоша “

Годишњи концерт ансамбла Ренесанс, биће одржан у недељу, 19. Фебруара са почетком у 11 часова у сали Коларчеве Задужбине.

Чланови ансамбла, за ову прилику припремили су богат и далекосежан музички програм, који својим садржајем указује на вековну тежњу многих генерација да се не заостане за осведоченим тековинама европске цивилизације и да се готово увек: у тешким животним и политичким околностима, остане у друштву народа који су стварали европску културу и уметност.

Од репрезентативних музичких записа древне хеленске музике из II века пре нове ере, српских народних песама из косовског циклуса, које на веран начин бележе то бурно и за Србију и њен даљи развој и опстанак у заједници европских народа – пресудно време, духовне музике Србије из XV века, али и многих примерака световне музике сачуваних у манастирима на Светој Гори.

Програм прати, колико је то према сачуваним рукописима данас могуће – аутентичну музичку баштину Србије, али и на веома сликовит начин приказује различите утицаје, а самим тим и промене – ,, прилагођавања “, која су се прожимањем различитих култура и друштвених уређења догађала у нашем народу. Песме Србије из XVI века, народне песме које осликавају период аустријске владавине на овим просторима, песме које су настале пред почетак и за време Првог српског устанка.

У самој завршници музичког програма, ансамбл Ренесанс извешће српске народне песме, које је у својим бележницама у Беч, донео и објавио Вук Стефановић Караџић, а у нотни запис преточио музичар Франтишек Мирецки 1815. Године. Музика грађанске Србије сведочи о следовању духа европске просвећености, а народна музика XIX века верно приказује период владавине династије Обреновић – значајан искорак ка највишим дометима европске цивилизације.

 

Улаз на концерт је СЛОБОДАН!

Видимо се у недељу, 19. Фебруара у 11 часова.

 

Ансамбл Ренесанс је основан 1969. године у Београду, Република Србија. Сматра се најстаријим ансамблом за рану и традиционалну музику, не само на подручју бивше Југославије, него и у Европи. Одани историјској и аутентичној интерпретацији, чланови ансамбла Ренесанс су развили изузетно богат репертоар који обухвата музичку баштину средњег века, ренесансе и барока. Значајан део у репертоарској политици Ренесанса заузима истраживање и представљање музичке баштине Србије. Све своје програме Ансамбл реализује на копијама инструмената наведених епоха.

У протеклих више од пола века, Ансамбл Ренесанс је одржао преко 2.000 концерата широм бивше Југославије, Европе, на Блиском и Средњем Истоку ( Сирија, Иран ), и у северној Африци ( Алжир ).

На иницијативу чланова Ансамбла 1994. године у музичко школство Републике Србије уведено је изучавање музике средњег века, ренесансе и барока на историјским инструментима.

Током деценија рада ансамбл и његови чланови добили су бројне награде, како у бившој Југославији, тако и у Србији и иностранству ( Златна плакета „ У име универзалне уметности ˮ; медитеранског фестивала у Барију /Италија /, Вукова награда Републике Србије, Златни беочуг Београда, Годишња награда града Београда…).

Check Also

Снимак Божићног концерта који је дириговала Николина Ника Ковачевић

Целокупан снимак Божићног концерта који је, 7. јануара 2024. године у Великој дворани Задужбине Илије …