Боза од Српског Кривака

Жаклина Кочовић, редовни члан

Боза је пиће старијег датума које се справља од житарица. Приповеда се да је први пут направљена у Турском делу централне Азије. До 16. века бозу су пили сви који су то желели, у неограниченим количинама, док неки љубитељ жешће капљице није измислио алкохолну “тартар бозу” па је султан Селим Други (владао 1566–1574) морао да уведе прохибицију, писало је у “Политици”.   

У време Отоманског царства, сваки народ се трудио да дода бози нешто своје, па се тако у Албанији додаје пшенично брашно, као и на Криму. У Киргизији боза се справља од згњечене пшенице, а у Туркменији од грубо ломљеног пиринча.

Рецепт који је пред вама стар је “свега” век ипо и, наравно, припрема се од кукурузног брашна Српског Кривака.

 

Boza

 

Састојци:

150 грама кукурузног брашна од Тврдунца
4 кашике пшеничног брашна
пола кила шећера
20 грама квасца
5 литара воде.

 

Припрема:

Кукурузно брашно од Српског Кривака или неког другог Тврдунца размутити у пет литара млаке воде и оставити да одстоји целу ноћ. Масу промешати и ставити на лагану ватру да крчка три сата и све време мешати док не почне да ври. Испржити, на суво, 4 кашике пшеничног брашна и сипати у лонац. Затим, уз мешање, додати пола кила шећера и кувати док се не добије слатка и густа маса. Склонити лонац са шпорета да се течност лагано охлади. У међувремену, растопити у млакој води 20 грама свежег квасца, па то сипати у охлађену масу. Добро промешати и оставити да стоји још десетак сати. Затим процедити бозу, сипати у боце и хладити у фрижидеру. Боце никако не треба затварати јер, због врења, могу да експлодирају. Наздравље!

Check Also

Nedeljkova palenta

Палента са јајима

Недељко Тодоровић, редовни члан   Закувати воду (количина по жељи), посолити и додати мало уља. …