Бранислав Остојић – Бане Ексер, музичар

Branislav_Ostojic

zardjali.ekser.bg@gmail.com

Бранислав Остојић, познатији као Бане Ексер, власник је фирме “Ексер” чији слоган гласи: “Наши се ексери најбоље закуцавају”.

Рођен је у Земуну. У време благословеног сиромаштва, фудбал је био најпопуларнији спорт, па је Бане као већина дечака играо фудбал за пионире ИМТ-а, тиму фабрике у којој му је отац радио као машински инжењер.

Мајка је била запослена у ЈАТ-у и на њу је наследио музикалност, истрајност и упорност. Родитељи су га, као клинца, уписали у музичку школу “Коста Манојловић” у Земуну у којој се задржао само 4 године. Ха,ха, ха! Бане може да се “похвали” да је ушао у анале те музичке школе као први, можда и једини, ученик који је избачен из ње. Кажу да је био најталентованији у класи професорке Емилије Пуздерлинске али му је било безвезе и мрзело га је да вежба по школском програму, већ је код куће по слуху без грешке “скидао” песме тада актуелних Црних Бисера, 4М, Про Арте, Ђорђа Марјановића, Киће Слабинца, Драгана Антића и многих других популарних група и певача.

Са 16 година је престао да игра фудбал и због висине прешао на кошарку.

Као средњошколац, био је учесник на неколико тада популарних Омладинских Радних акција.

Уз оца инжењера научио је да размишља практично. Био је одличан математичар и физичар, па је уписао Електротехничку школу “Никола Тесла”. Пошто је имао планове за живот у иностранству, са 19 година је отишао у војску. Већ тада је показивао амбиције да једног дана буде члан удружења “Српски Кривак”, јер је у војсци успешно хватао кривине и извлачио се (као кошаркаш пуно је времена проводио на терену, под кошевима, и у Дому Армије у Загребу где је у војном оркестру свирао клавијатуре).

По доласку из војске, крајем 1979, упознао је Бајагу, који је тада свирао у “Рибљој Чорби”. Таман када је требало да почне озбиљнију музичку каријеру, Бане се разочарао и напустио музику, јер “Чорба” је тада свирала без клавијатура, а та позиција била је већ попуњена код “Бијелог Дугмета”.

По Банетовом мишљењу, тада није постојао трећи бенд који му је био интересантан. Одбио је позиве неких група које су касније направиле завидне каријере. Данас признаје да је направио грешку и оправдање налази у томе да је био млад, да није имао никога ко би га посаветовао и подржао!

Али, то је живот. Веровао је да никад није касно вратити се старој љубави!

1980. уписао је Вишу електротехничку школу. Запослио се у ЈАТ-у и пропутовао цео свет, уздуж и попреко, са црвеним пасошем и то без виза! Са ЈАТ-овом кошаркашком екипом освајао је многе турнире, на којима су учествовале стране авио компаније.

Када су 1992. године, ничим изазваним санкцијама, ЈАТ-у “сасечена крила”, Бане није седео скрштених руку. Основао фирму “ЕКСЕР д.о.о.”, која постоји и дан данас, ево већ 20 година!

Сада ради рутински и опуштено, на искуство. Води здрав живот, не пуши, тренира кошарку са ветеранима Београда са којима игра турнире по земљи а и шире.

Нађе време и за лов. Има одличног ловачког пса и председник је кинолошког клуба “ФЕРМА”.

Воли скијање и солидан је скијаш. Поносан је на широк круг пријатеља које има из разних области.

Живи и ради у Земуну. Ожењен је, и са три супруге (првом, последњом и једином), има двоје деце!

Последњих година вратио се музици. Учествује на многим књижевним вечерима и културним манифестацијама где као кантаутор уз гитару изводи своје песме, за које верује да ће се тек чути.

Оснивач је и фронтмен тек основане поп-рок групе “Зарђали Ексер” која управо снима свој први ЦД.

Пише текстове, компонује музику и страшно верује у то што ради.

Не мањка му воља, самопоуздање и ентузијазам, “воли све што воле млади” и сматра да НИКАД НИЈЕ КАСНО!

Check Also

Радмила Јоцић

Рођена у Београду, Земуну. Основну школу и гимназију завршила је у Пироту са одличним успехом. …