Проф. др Јасмина Вујић

Jasmina_Vujic_

Проф. др Јасмина Вујић је врхунски међународни стручњак за нуклеарну технологију. Била је прва је жена-декан Факултета за нуклеарну технику, Универзитета Калифорнија у Берклију, од 2005-2009. године.

Члан је: Управног одбора Америчког нуклеарног друштва, Америчког друштва за заштиту од зрачења и Института инжењера електротехнике и електронике (IEEE). Награђена је бројним престижним наградама. Објавила је две књиге, више од 250 научних радова, од којих преко 70 у водећим светским научним часописима, а неколико их је награђено. Дичи се једним признатим патентом.

Дипломирала је, а затим и магистрирала на Електротехничком факултету у Београду. На Мичигенском универзитету у Ан Арбору добила је другу магистратуру 1987. и одбранила докторат из нуклеарних наука 1989. године.

На позив Калифорнијског универзитета – Беркли, 1992. године, запослила се на Факултету за нуклеарну технику, где и данас ради као редовни професор у разним областима примене зрачења – од дизајна нуклеарних реактора до терапије рака и нуклеарне медицине. Дугогодишњи је директор универзитетског компјутерског центра, а 2009. године основала је Нуклеарни истраживачки центар на Берклију.

Својим несебичним трудом да се макар делић истине у вези с безобзирним блаћењем и страдањем српског народа пробије у инострана гласила, превасходно америчка, завредила је истинско дивљење свога рода. Била је потпредседник Конгреса српског уједињења и члан је Управног одбора Теслиног меморијалног друштва.

Наши новинари прозвали су је „Српска Марија Кири”, што јој и те како пристаје.

Check Also

Зоран Стојaчић

Биографија Зоран Стојчић рођен је 06. маја 1965. године у Перлезу. Студирао је Архитектонски факултет, …