Јован Адамов, композитор и диригент

Jovan Adamov

Биографија

Рођен је у Чоки 5. маја 1942. године, где је завршио основну школу. Школовање је наставио у Сенти и Новом Саду. Музиком се професионално бави од 1962. године. Више од 3 децениjе дириговао је многим фестивалским оркестрима. Више од 25 година био је диригент и аранжер Биг Бенда РТВ Нови Сад.

Значајни ауторски успеси почињу победом на “Опатији 66” са песмом “Нека то не буде у пролеће” и поновном победом на “Опатији 69” са песмом “Мало речи треба кад се воли”. Следе успеси на фестивалима у Београду, Сплиту, Сарајеву, Загребу и на многим међународним фестивалима.

Пише жанровски врло различито. Поп музику, староградску, џез, сценску и дечју музику. Сопствених композиција има снимљених преко 1500. Значајан опус чини и наменска, позоришна и музика за разне олимпијаде, слетске вежбе. Многе композиције су објављене на носачима звука у земљи и иностранству. “Белведере мјузик” и “Топ Саунд”, издавачи у Бечу, објавили су велики број инструменталних композиција Јована Адамова. Те се композиције и данас изводе у многим земљама света. То су: Аустрија, Немачка, Швајцарска, земље бившег СССР-а, Француска, Енглеска, Словачка, Мађарска, Румунија, Скандинавске земље, Белгија, Холандија, Америка…

Као музичар и диригент, наступао је на концертним подијумима многих земаља: све републике бивше Југославије, Мађарска, Румунија, око 40 градова бившег СССР-а, Аустрија, Швајцарска, Немачка, Грчка, Алжир, Француска и Енглеска. Репертоар је био претежно домаћи, ауторски – као и композиције својих колега.

Деценијама је био на одговорним функцијама у РТВ НС и са тог места пресудно утицао на афирмацију домаћег стваралаштва. Као музички продуцент, композитор и аранжер сарађивао је са многим звездама популарне музике: Здравко Чолић, Неда Украден, Оливер Драгојевић, Бисера и Сенка Велетанлић, Нада Кнежевић, Габи Новак, Љиљана Петровић, Кемал Монтено, Корни група, Светлана-Цеца Славковић, Тања Бањанин, Екстра Нена, Фламингоси, Сергеј Ћетковић, Мари Мари, Александра Радовић… као и са многим великанима поп и џез музике широм света.

Захваљујући ТВ серијалу Јована Адамова “Музички клуб”, који је сниман седамдесетих година и трајао укупно 5 година, промовисана су имена попут Ђорђа Балашевића у групама “Жетва” и “Рани мраз”, затим “Лабораторија звука” браће Вранешевић, као и многих других на језицима националних мањина. Крајем седамдесетих и раних осамдесетих година, био је уметнички директор фестивала “Омладина” у Суботици. Тих година, са својим сарадницима, промовисао је значајне музичаре са простора бивше Југославије: “Леб и сол”, “Парни ваљак”, “Идоли”, “Атомско склониште”, “Галија”, “Филм”, “Бег на град”, Томаж Домицељ и многи други.

Као аутор, педагог и музички продуцент високих критеријума, пресудно утиче на стварање каријера многих данас знаменитих имена из света музике – са простора Србије, као и са простора бивше Југославије. Члан је дирекција многих интернационалних фестивала: “Europop festa” у Зеници, ” Europop festa” у Мађарској, “Evro festa” у Скопљу… Онивач је неколико Културно-уметничких друштава, више фестивала у Војводини и БиХ… Многи фестивали на језицима националних мањина у Војводини свој узлет постигли су захваљујући присуству Јована Адамова.

У области стваралаштва за децу, писао је музику за позоришта у Новом Саду, Београду, Сарајеву, Нишу, Мостару, Шапцу… Већина је награђивана на позоришним фестивалима у бившој Југославији. Многе знане песме Јована Адамова доживеле су прво извођење, осим на фестивалима, у ТВ серијама МУЗИЧКИ ТОБОГАН, ФАЗОНИ и ФОРЕ, као и на интернационалном фестивалу стваралаштва за децу “Змаjеве дечjе игре”, чиjе jе програме унапредио уводећи савремену дечју песму на стихове наjзначаjниjих писаца за децу. Многе композиције Јована Адамова налазе се и у уџбеницима за основне школе.

Музички је уредник и диригент Биг бенда РТ НС, до данашњег дана не превазиђеној ТВ серији за децу на просторима бивше Југославије “МУЗИЧКИ ТОБОГАН”. Овај програм се истиче као добар пример и у процесу образовања у уџбеницима Педагошке академије. Захваљујући том серијалу, савремена дечја музика доживела је велику афирмацију. Осим уредничког, значајан је и педагошко – ауторски рад Јована Адамова са учесницима броjних програма током 20 година снимања и емитовања.

Аутор је многих фестивалских концепција и телевизијских програма, као и серијала за децу. Аутор је концепције и дечјих фестивала “Мини Тини Фест” – одржава се у 10 градова Србије, затим “Дјеца пјевају Семберији” – Бијељина, “Дјечја машта може свашта” – Брчко, интернационални фестивала “Дрисама фест” у Зворнику…

Један је од оснивача традиционалног дечјег фестивала “Златно звонце” у Новом Саду. Директор jе по концепцији јединственог фестивала у Новом Саду “Златна тамбурица”, који негује ново стваралаштво инспирисано традицијом у Војводини.

“Змајеве дечје игре” су му објавиле књигу дечјих песама “Браво школа, ура за играње”, а Удружење композитора Воjводине 100 композициjа у књизи “Чудесна jе дечjа машта”. У припреми су још две књиге савремене дечје музике са по 100 песама. Композиције Адамова налазе се у уџбеницима за основне школе.

Добитник jе многоброjних престижних награда на домаћим и иностраним музичким фестивалима. За укупан стваралачки рад добио је многобројна друштвена признања, најзначајнију награду града Новог Сада – фебруарску награду, као и Републике Србије за укупан допринос афирмацији националне културе. Добитник jе престижне награде “Српски кривак” 2015. године.

Члан jе Управног одбора и уметнички директор Светске тамбурашке асоциjациjе и председник Удружења композитора Војводине.

Check Also

Зоран Стојaчић

Биографија Зоран Стојчић рођен је 06. маја 1965. године у Перлезу. Студирао је Архитектонски факултет, …