Проф. др Обрад Зелић

Obrad Zelic

Рођен је 1946. године у Обровцу. Потиче из угледне далматинске породице црквеног великодостојника Српске православне цркве Герасима Зелића.

Био је редовни професор на предметима Пародонтологија и Орална медицина Стоматолошког факултета у Београду и професор по позиву на факултетима у Москви, Јеревану, Торонту, Винипегу, Атини и Јерусалиму. За доцента је биран са непуне 33 године живота. Почасни је доктор наука Универзитета у Јеревану.

До сада је оперисао више од 10.000 болесника оболелих од гингивита и пародонтопатије. Оснивач је, а био је и руководилацШколе пародонталне медицине и мукогингивалне микрохирургије. Одшколовао је 23 доктора  наука, 18 магистара и преко 80 специјалиста из ових области стоматологије. Последњих година се бави истраживањем утицаја системских обољења на болести уста, као и уградњом оралних имплантата код безубих пацијената.

Професор Зелић је један од наших најзначајнијих научника-стоматолога. Објавио је преко 170 научних и научно-стручних радова у нашој земљи и 40 радова у иностраним часописима. До сада је публиковао 9 монографија и уџбеника. Био је главни истраживач у 6 научних пројеката, од којих су најактуелнији:

1.       Сарадник на пројекту Министарства за науку и технологију Републике Србије Етиологија, фактори ризика и терапија обољења пародонцијума”бр.1552.

2.       Руководилац пројекта “Regenerative Treatment of Progressive Periodontitis Using Different Aloplastic Materials”, који је радио са колегама из Немачке, Канаде и САД.

Значајан је иноватор у области увођења нових лековитих средстава. Он је творац патента новог антисептичног раствора за санирање инфламације уста и ждрела – Озосепт (1993) и Озосепт-гела (1999). Озосепт раствор (Патент број П-252/1993, регистрациони број 48539/1998) ушао је у свакодневну клиничку и амбулантну праксу у нашој  држави, као и у већини земаља овог региона. Руководио је (од 19892001) дизајнирањем, претклиничким и клиничким студијама у производњи и примени прве домаће вештачке кости (Алдовит-1).

За своја научна и иновацијска достигнућа Проф. Зелић је добио више награда, а посебно истичемо златну медаљу “Тесла – Пупин” (бр. 0062002. године), награду удружења за патенте Републике Македоније 2004, и сребрну медаљу међународног удружења иноватора додељену у Кини 2008. године. Добитник је и годишње награде Српског лекарског друштва (СЛДза научно-истраживачки рад за 2003. годину. Члан је великог броја међународних научних удружења (FDI, IADR, ADI, BSS и др.). За ванредног члана Академије медицинских наука СЛД биран је 1998, док је за редовног члана  изабран 2006. године.

Научни радови Проф. Зелића су веома често цитирани у водећим светским и домаћим часописима, монографијама и уџбеницима. Присутан је и у бројним масовним медијима (био је редован сарадник Политике”) уз помоћ којих континуирано ради на образовању грађана о правилној бризи о зубима и деснима.

Изабран је за председника Удружења стомaтолога Србије (УСС) (Serbian Dental Society – SDS) 2009. године и реизабран за други мандат у марту 2013. године.

Check Also

Зоран Стојaчић

Биографија Зоран Стојчић рођен је 06. маја 1965. године у Перлезу. Студирао је Архитектонски факултет, …