Проф. др Владимир Копривица

prof. dr Vladimir Koprivica

Проф. др Владимир Копривица рођен је 5.12.1952. године у Врбасу где је завршио основну школу и гимназију. Факултет физичке културе је завршио у Београду. На факултету је завршио и магистарске студије са просеком 10, магистрирао и докторирао. Од 1976. године ради на предметима Теорија спортског тренинга, Методика спортског тренинга, Основе спортског тренинга, Елементарне игре и Шах.

У два наврата, школске 1982/83. и 1986/87. године боравио је на стручном усавршавању у Москви код чувеног професора светског гласа, Л.П. Матвејева.

На Факултету је био продекан за наставу, а потом и декан Факултета спорта и физичког васпитања Универзитета у Београду.

Руководио је истраживачким пројектима, учествовао на бројним стручним и научним скуповима у земљи и иностранству, а редовно је члан научних одбора међународних и домаћих конференција. Био је и руководилац међународних конференција и држао уводна предавања. Рецензирао је већи број књига, као и научне и стручне чланке у часописима и зборницима радова са националних и међународних конференција. Вишегодишњи је члан редакција научних и стручних часописа у земљи и иностранству. Сада је у редакцији два домаћа и пет страних часописа.

Предавао је основним и постдипломским студијама у Београду, Бања Луци, Палама, као и на Вишој тренерској школи и Вишој кошаркашкој школи у  Београду. У Центру за физичко васпитање студената Београдског универзитета радио је 17 година као наставник физичког васпитања на већем броју факултета.

Објавио је као аутор и коаутор око 150 стручних и научних радова, књига, монографија, превода, скрипта и приказа. Књиге Основе спортског тренинга и Теорија спортског тренинга су коришћене као уџбеничка литература у Црној Гори и Босни и Херцеговини на факултетима у Бања Луци и Палама, као и у Србији на Факултету спорта и физичког васпитања и вишим школама спорта.

Био је вишегодишњи предавач на бројним тренерским течајевима у више градова у Србији, на годишњим скуповима тренера у више спортских грана. У више наврата је био гост предавач на скуповима педагога физичке културе.

У кошарци је активно радио тридесет година. Био је директор Више кошаркашке школе и професор на предмету Основе спортског тренинга. У више наврата је био предавач на савезним и републичким семинарима кошаркашких тренера Југославије, Србије и Босне и Херцеговине, Мађарске, као и на кошаркашкој Клиници у Београду, највећем тренерском скупу на свету.

Као кондициони тренер радио је у више кошаркашких клубова, а најдуже у КК”Партизан” и КК”Ц.Звезда” са свим категоријама кошаркашица и кошаркаша. Екипе које је тренирао освојиле су 16 титула првака Србије, Југославије и Јадранске лиге, као и 6 купова Југославије и Србије. Тренирао је бројне врхунске кошаркашице и кошаркаше репрезентативце земље. Више година је био кондициони тренер разних репрезентативних селекција које су освајале медаље на светским и европским првенствима. Радио је четири године као кондициони тренер репрезентације Црне Горе.

Био је стручни саветник светских првака у каратеу Д.Умићевића и стрељаштву З. Аруновић, али и више појединаца и репрезентативних селекција у различитим спортовима. Председник је Универзитетског спортског савеза Београда и Удружења Алумни ДИФ Београд.

Као млад је учествовао на 5 савезних радних акција и био изузетно друштвено активан. За стручни и друштвени рад добио је више награда и признања: Октобарска награда Београда, Октобарска награда Врбаса, Медаља за војничке врлине и друге. У два наврата студенти су га изабрали за универзитетског професора који у Србији највише покреће на рад и критичко мишљење, подстиче креативне идеје и буди радозналост.

Није члан ни једне партије.

Живи у Београду, ожењен је и има двоје одрасле деце.