мр Славко Николић, оперски певач

 

 

 

 

Мр СЛАВКО НИКОЛИЋ, рођен је у Крагујевцу. Магистар је уметности и графички инжењер, магистрирао је на ФМУ у Београду 1994. године (оперски смер) у класи проф. Звонимира Крнетића као студент генерације. Оперски и концертни певач, наступао је на најпознатијим европским сценама са југословенским и српским симфонијским оркестрима: Београдском филхармонијом, симфонијским оркестром Народног позоришта,Уметничким ансамблом МО „Станислав Бинички,, симфонијским оркестром Радио-Телевизије Србије, Народним оркестром РТС, италијанским РАИ, аустријским ОРФ, као и с најпознатијим страним и домаћим диригентима: М.Теодоракисом , К.Триколидисом, М. Начевим , Г. Синијем, М. Јаноским, М. Јагуштом , А. Шуревим, Б. Суђићем , Д. Савићем, Ј. Шаиновићем, П. Медаковићем, у многим европским метрополама и земљама, Француској (Париз шест пута), Великој Британији (Лондон два пута), Мађарској, Италији, Аустрији, Шведској, Румунији, Бугарској, Грчкој и многим другим европским земљама и градовима.Његов репертоар обухвата водеће тенорске улоге у операма Вердија, Пучинија, Росинија, Ђордана, Чајковског, Гуноа и других, као и велики концертни репертоар. Наступао је са многим признатим југословенским уметницима : Радмилом Бакочевић, Љиљаном Молнар Талајић, Живаном Сарамандићем, Горданом Јефтовић, Гораном Глигорићем , Вишњом Павловић, Јадранком Јовановић , Сузаном Шуваковић Савић и другим оперским певачима, као и с уметницима из света естраде. Често изводи дела савремених српских композитора од којих су многа снимљена као трајни снимци и архивирани у фонотеци РТС-а.

Наступао је и на значајним фестивалима: ,,БЕМУС“, Дубровачке летње игре, ,,Барски љетопис“, ,,Мокрањчеви дани“, ,,Мермер и звуци“, НОМУС, ЈХС, Синђелићеви дани итд. Критичари дневних листова, Новости, Политике, Борбе, Блица, Гласа јавности ,ТВ Новости и др. листом су подвлачили лепоту његовог гласа , „који је постављен на најбољим принципима белканта, а краси га лепота, звучност, висина, мужевна изражајност, изванредна техника и дикција“. Пратећи његове магистарске оперске представе, они су уочавали да је Славко Николић на путу до моћног спинто тенора сазревао постепено, освајајући карактере ликова које је играо: Алфреда у „Травијати“, војводу у „Риголету“, Родолфа у „Боемима“, па све до принца Калафа у „Турандоту“. После наступа у Реквијему Г.Вердија у Италији, Реквијему М. Теодоракиса у Грчкој, Миси Бревис –З. Кодаља, до ,,Звона“ Рахмањинова у Сава Центру и серије концерата посвећених српској соло песми, као и чудесних интерпретација најпознатијих наполитанских песама и арија, у критици се истиче да је Мр Славко Николић постао водећи тенор овог поднебља. Издао је 2 ЛП плоче ,, Хелидон ,, 1986 год.из Љубљане и 8 ЦД-а , за издаваче ПГП РТС Бисери српскле уметничке соло песме, 2020, Цигани се враћају са неба, 2020 год., као и Најлепше наполитанске и шпанске песме 1998 год. , за ,,Музику Класику,, Песме и арије које су освојиле свет 2011, Антологија српске уметничке соло песме 2011 , ,,The world hits ,,2015 год, и др . Својим гласом освојио је публику у преко стотину градова Европске уније, Србије и Црне Горе у којима је, како критичари истичу, испраћен овацијама. Такође многе телевизије су снимале његове концерте РТС , РТВ , РТЦГ , ТВ Храм и тд. и издато је неколико ДВД а. Добитник је награде,, Музика Класика 2011“, ордена српско-руског братства 2017 , плакете „Почасни грађанин града Младеновца“ 2015, Златне значке за 2019. год. КПЗ Србије и Министарства културе, признање за допринос у развоју и унапређењу српске музичке културе. 2017 год. Поводом 40 година уметничке каријере одржао је концерт у Задужбини Илије М. Коларца са симфонијским оркестром МО ,, Станислав Бинички ,, који је преносила и ТВ РТС . За 45 године своје уметничке каријере наступао је у свим великим пројектима Уметничког ансамбла ВЈ ,, Станислав Бинички ,, и 20 година у свим великим концертима музичке продукције РТС а са хором и симфонијским оркестром као солиста у многим ораторијумима , мисама , реквијима највећих светских композитора , духовним делима православне музике . Снимао је и музику за филм и позоришне представе . Део те велике биографије налази се и на његовом сајту www.slavkonikolic.com

Оснивач је и уметнички директор такмичења Српска соло песма-Младеновац 2011…2022 за све основне , средње музичке школе и факултете у Србији . Преко четрдесет година промовише српску културу и традицију широм света . У Београду је пет пута распродао велику дворану Задужбину Илије М.Коларца и десет пута велику дворану Руског дома . Гостовао је у небројено емисија радио и ТВ станица промовишући националну уметност као и светску културну баштину . Члан је и неколико удружења , УМУСА , Матице Српске у Новом Саду , удружења српски ,, КРИВАК ,, Удружења руско српског братства . У својој богатој каријери одржао је и небројено хуманитарних концерта помажући болеснима и немоћнима .

 

 

 

Check Also

Зоран Стојaчић

Биографија Зоран Стојчић рођен је 06. маја 1965. године у Перлезу. Студирао је Архитектонски факултет, …