мр Славко Николић, оперски певач

 

Slavko Nikolic

 

 

 

Славко Николић, оперски првак, концертни певач и солиста РТС, рођен је у Крагујевцу. Завршио је Средњу музичку школу “Станковић”, а магистрирао на Факултету Музичке уметности у Београду, 1994. године, у класи проф. Звонимира Крнетића.

Наступао је са најпознатијим домаћим и страним диригентима (Миодраг Јаноски, Младен Јагушт, Ангел Шурев, Дејан Савић, Павле Медаковић, Јован Шаиновић, Гиоргио Сини, Каролас Триколидис, Милан Начев, Микис Теодоракис… ) и симфонијским ансамблима (Београдска филхармонија, симфонијски ансамбл ВСЦГ “Станислав Бинички”, симфонијски оркестар РТС).

Гостовао је у многим европским земљама (Италија, Аустрија, Шведска, Мађарска, Грчка, Немачка, Румунија, Бугарска…). Награђиван је на великим певачким такмичењима а издао је два CD – Најлепших наполитанских и шпанских песама у продукцији ПГП РТС и CD – Бисери српске уметничке соло песме.

Његов репертоар обухвата водеће тенорске улоге у операма Пучинија, Вердија, Росинија, Ђордана, Чајковског, Гуноа и других, као и велики концертни репертоар.

Изводи дела савремених српских композитора, од којих су многа снимљена и архивирана као трајни снимци фонотеке РТС. Наступао је на значајним фестивалима (БЕМУС, Мермер и звуци, НОМУС, Мокрањчеви дани, Интернационалне хорске свечаности, Дубровачке љетње игре…).

Снимао је за ЈРТ, РТС, РТС НС, ПГП РТС, RAI.

Музички критичари су листом подвлачили лепоту, звучност висина, мужевну изражајност, изванредну технику и дикцију тенора Славка Николића, наглашавајући да се “његов глас, постављен на најбољим принципима белканта винуо у највише певачке сфере”.

После солистичких наступа на којима је изводио: “Misu Solemnis” Л. В. Бетовена, “Реквијум” М. Теодоракиса (у Грчкој), “Звона” Рахмањинова, “Misu Brevis” З. Кодаља, “Реквијум” Ђ. Вердија (у Италији), Пинкертона у опери “Мадам Батерфлај”, серије концерата посвећених Српској соло песми, као и чудесних интерпретација најпознатијих наполитанских песама и арија, музичка критика је писала да је Славко Николић постао водећи тенор овог поднебља, који је својм гласом освојио публику у преко педесет градова Србије и Црне Горе и Европске Уније, у којима је испраћен овацијама, а у многим градовима су концерти поновљени на захтев публике.

Др Гордана Крајачић, музички критичар у својој новој књизи “Музички пастели” каже:

Решењем тајне дисања, Славко Николић је суверено овладао дахом и апођом. Тиме је остварио потпуну контролу свог певачког инструмента, а крајња лакоћа у емитовању и повезивању свих тонова гласовног опсега спинто-тенорског фаха, омогућила му је да сву своју исконску музикалност стави у службу аутентичног уметничког израза.

…Његов глас, постављен на најбољим принципима белканта, краси лепота, звучност висина, мужевна изражајност, изванредна техника и дикција. На овај начин његове интерпретације различитих дела, из различитих епоха, увек уз изражајну јасноћу, надахнуто нијансирање, имају и своје непогрешиво стилско опредељење.

…Разноврсни приступи у коришћењу свих расположивих резонатора отварају невероватан спектар боја једног гласа, чија лепота стога не бледи ни у најширим динамичким контрастима. Минуциозно донесени детаљи оплемењују вибрације тога гласа, а њихова прецизност титра својом тачно одређеном логиком, како на микро плану, тако и у обухватању саме целине“.

Славко Николић је оснивач и уметнички директор такмичења “Српска соло песма”, Младеновац 2011, 2012, 2013… које обухвата све музичке школе и Факултете музичких уметности у Србији.

 

 

Check Also

АЛЕКСАНДАР ЛУКИЋ

Рођен у Београду. Доктор филозофије (Филозофски факултет у Београду). Област истраживања – немачка класична филозофија, …