Зоран Стефановић

Писац, издавач, продуцент, међународни културни активиста. Рођен је у Лозници 21. новембра 1969. године. Дипломирао је драматургију и сценарио 1994. на Факултету драмских уметности (Универзитет уметности у Београду), где је и докторанд теорије драмских уметности, културе и медија. Живи у Београду.

УМЕТНИЧКИ РАД: Дебитовао је у позоришту и филму 1987. Велики део његовог уметничког опуса спада у фантастику — у позоришту („Словенски Орфеј“, „Скаска о космичком јајету“), стриповима („Трећи аргумент“, на основу прича Милорада Павића, „Под вучјим жигом“), прози (роман Веригаши) и на филму и телевизији („Уске стазе“).

Други део опуса је документарне природе, попут ТВ-серијала „Јанусово лице историје“ или филмова „Животи Косте Хакмана“, „Музика тишине“, „Звона Саве Лозанића“…

Његове позоришне драме, проза и графички романи су превођени на македонски, румунски, словеначки, енглески, француски, пољски, руски, украјински…

КУЛТУРНИ И МЕДИЈСКИ РАД: Има искуство преко 30 година у сектору медија, културе и индустрије забаве, у сарадњи са значајним установама и предузећима Европе и САД.

Био је главни оснивач неколико међународних културних мрежа и издавачких пројеката: Пројекат Растко (мрежа дигиталних библиотека), „Дистрибуирани коректори Европа“ (међународна дигитализација културне баштине), Пројекат Гутенберг Европа (бета верзија, јавне дигиталне библиотеке), и сличних заједница и подухвата у области издаваштва, дигитализације, лексикографије и поп-културе.

Ван Интернета, био је активан у бројним културним, научним и издавачким пројектима у Евроазији од 1993, посебно у земљама бивше Југославије, Румуније, Бугарске, Грчке, Украјине, Русије, Пољске, укључујући и подухвате очувања мањинских и племенских култура Евроазије или иницијативу за „Балканску културну мрежу“ (заједно са грчким културним активистом и музичким продуцентом Никосом Валканосом и другим колегама).

Његови друштвени ставови укључују и снажно заступање филозофије „отворених извора“ и слободног знања, као „цивилизацијских темеља сваког људског друштва“. Активно подржава неколико Википедија, још од 2004.

ПРИЗНАЊА: Има четрдесетак награда и признања. Као писац, драматичар и сценариста, национално је и међународно награђиван двадесетак пута. Осим тога номинован је за награде “Prix Europa” и “Prix Italia”. За културно-издавачки рад је национално и међународно признат такође двадесетак пута, укључујући три пута годишњу награду Друштва за информатику Србије, десет YU Web Top 50 признања (SR Web Top 50). и номинацију за „United Nations World Summit Award“.