Награда Мирку Зуровцу

Књига „Идеја естетике” проф. др Мирка Зуровца, редовног члана Српког кривака и добитника наше годишње награде за 2012, завредила је изузетно призннње „Сретен Марић” за најбољу есејистичку књигу из области књижевности и филозофије у 2015. и 2016. години, коју додељују библиотека Матице српске и Скупштина општине Косјерић.

Аутор овог капиталног дела, између осталог, оцењује да ма какве биле дефиниције које одговарају речима „лепота” и „уметност”, чињеница јесте да постоји наклоност ка лепоти (укус) и да уметност постоји.

Одлуку је једногласно донео жири који су чинили: Катарина Марић, Радован Поповић и Гојко Тешић. Награде ће бити уручене половином јуна у Библиотеци Матице српске.

Признање које носи име једног од врхунских српских есејиста и преводилаца, Сретена Марића (1903–1992), додељује се традиционално сваке друге године. Установили су је Библиотека Матице српске и општина Косјерић, а додељује се за најбољи есеј, односно за књигу есеја о књижевности, уметности и филозофији. Издавач је „Службени гласник” из Београда.

Check Also

DjordjeCavic

Награда за најбољу староградску песму и романсу уручена Ђорђу Чавићу

Редовни члан Српског Кривака, Ђорђе Чавић, добио је награду за најбољу староградску песму и романсу, …